17 Δεκεμβρίου 2012

Ο χρυσός της… Ελλάδας στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί

0 σχόλια


Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα παράνομα ενεχυροδανειστήρια με τα «κοράκια», που εκμεταλλεύονται την ανάγκη χιλιάδων πολιτών που αναγκάζονται να ξεπουλήσουν έναντι λίγων ευρώ, χρυσαφικά, ρολόγια, αντίκες, αυτοκίνητα, μέχρι βέρες και χρυσά δόντια!

Η Λερναία Ύδρα των τοκογλύφων προκαλεί οικονομική ασφυξία στα θύματά της. Το επικίνδυνο φαινόμενο μάλιστα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσες που ούτε το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των παρανόμων επιχειρήσεων. Μόνο στην Αττική υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία έχουν ανοίξει 4.500 ενεχυροδανειστήρια, άγνωστο πόσα από αυτά έχουν πάρει άδεια νόμιμης λειτουργίας! Εννέα χιλιάδες λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες που αποφασίζουν να προσφύγουν σε ενεχυροδανειστήριο, θα πρέπει να επιλέγουν επιχείρηση με νόμιμη άδεια λειτουργίας και να πραγματοποιούν σοβαρή έρευνα, διότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αγορά υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν πολλές δεκαετίες και δεν ακολουθούν τις στυγνές πρακτικές των τοκογλύφων.

Η διαδικασία της εκτίμησης

Στην Αθήνα υπάρχουν πολλών ειδών καταστήματα, νόμιμα και παράνομα. Ανταλλακτήρια χρυσού που αγοράζουν και πωλούν χρυσά και ασημένια αντικείμενα, ανταλλακτήρια που μόνο αγοράζουν και δεν πωλούν χρυσό και ενεχυροδανειστήρια που κρατούν ως ενέχυρο τα αντικείμενα αυτά και δανείζουν το ποσό εκτίμησης με επιτόκιο και ποσοστό επί της φύλαξής του. Η διαδικασία εκτίμησης του αντικειμένου είναι περίπου η ίδια για όλους. Το χρυσό ή ασημένιο αντικείμενο ζυγίζεται επάνω σε μια ειδική ζυγαριά, όπου υπολογίζεται το βάρος του σε γραμμάρια. Έπειτα, η επιφάνειά του τρίβεται επάνω σε μια μικρή, μεταλλική ορθογώνια πλακέτα. Το αποτύπωμα του χρυσού αλείφεται με ένα ειδικό οξύ (σε κάθε αριθμό καρατίων αντιστοιχεί διαφορετικό οξύ). Όταν το αποτύπωμα του χρυσού εξαφανιστεί από την πλάκα, σημαίνει πως ο αριθμός των καρατίων του αντικειμένου είναι μικρότερος από την κατηγορία του συγκεκριμένου οξέος και επομένως το αντικείμενο είναι μικρότερης αξίας.

Υπάρχουν ενεχυροδανειστήρια που χρησιμοποιούν μαγνήτη για να διαπιστώσουν εάν ο χρυσός είναι συμπαγής στο εσωτερικό του ή αν υπάρχουν προσμείξεις με άλλα μέταλλα. Αν ο μαγνήτης κολλήσει πάνω στο αντικείμενο, τότε ο χρυσός δεν είναι καθαρός. Σε πολλές περιπτώσεις τα αντικείμενα κόβονται, αφού συμφωνηθούν το μέγεθος και η διαδικασία, για να διαπιστωθεί αν το εσωτερικό τους έχει επενδυθεί με κάποιο άλλο λιγότερο πολύτιμο μέταλλο ή συμπαγές υλικό, όπως ο γύψος. Κάποια ενεχυροδανειστήρια για την εξέταση του χρυσού χρησιμοποιούν φασματογράφο, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο. Για τα χρυσά νομίσματα, όπως λίρες ή πέσος, υπάρχουν ειδικά φίλερ με εσοχές που αντιστοιχούν στο ακριβές μέγεθος του κάθε νομίσματος.

Οι σύγχρονοι… μαυραγορίτες

Στην περίπτωση τώρα της «αγοράς χρυσού» οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν τα χρυσαφικά τους, κοστολογούνται, παίρνουν τα χρήματά τους και φεύγουν. Εκεί δεν έχουν τη δυνατότητα, αν το μετανιώσουν, να πάνε και να αγοράσουν πίσω το συναισθηματικής αξίας χρυσαφικό. Ό,τι χρυσός μαζεύεται, πάει απευθείας για λιώσιμο και γίνεται ράβδος χρυσού! Ουσιαστικά πρόκειται για τους «μαυραγορίτες» της εποχής μας, που αγοράζουν τα χρυσαφικά ανάλογα με την τιμή του χρυσού εκείνη τη μέρα. Η τιμή του χρυσού δυστυχώς δεν είναι σταθερή, αλλά αλλάζει καθημερινά, σύμφωνα με τα χρηματιστήρια του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλαφόν στην τιμή του χρυσού και έτσι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους τοκογλύφους του χρυσού να κάνουν ό,τι θέλουν. Και ειδικά όταν κάποιος έχει άμεση ανάγκη για ρευστό, όταν πρόκειται για θέμα επιβίωσης, δίνεις ό,τι έχεις και παίρνεις όσα σου δίνουν, χωρίς έλεγχο. Άλλωστε ποιος μπορεί σήμερα να γνωρίζει πόσο κοστίζουν τα 18 καράτια; Αυτό που θα του πει ο «μαυραγορίτης», αυτό και θα δεχτεί! Ούτε και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή τη δουλειά έχουν γνώσεις, όπως να είναι αργυροχρυσοχόοι, κόπτες κοσμημάτων κ.λπ. Οι γνώστες της δουλειάς και αυτοί που σέβονται τον πελάτη έχουν και ειδικούς φασματογράφους, που αναλύουν ενδελεχώς τα κοσμήματα.

Οι τοκογλύφοι της… ελπίδας

Η αλήθεια πάντως είναι πως έχουν ανοίξει τόσα πολλά, που, όπως μας είπαν κάποιοι από αυτούς, σιγά, σιγά θα βάλουν λουκέτο κάποιοι από αυτούς. Όσοι πρόλαβαν να δράσουν τα δύο αυτά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έδρασαν και άρπαξαν ό,τι μπορούσαν, πατώντας πάνω στον πόνο και κάνοντας… χρυσές δουλειές! Ο περισσότερος χρυσός τούς έχει παραδοθεί στα νύχια τους! Ο κόσμος έδωσε από τις βέρες του μέχρι και τα χρυσά του δόντια προκειμένου να δει λίγα ευρώ στο πορτοφόλι του και τώρα δεν έχει ούτε βαφτιστικό σταυρό να δώσει! Ακόμη και ο πιο δυνατός χαρακτήρας μπορεί να λυγίσει μπροστά στην καταιγιστική διαφήμιση από τους τοκογλύφους της ελπίδας. Φυλλάδια κάτω από τις πόρτες ή στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων, σε κολόνες, παντού. Ανοίγουν καθημερινά σε ισόγεια ή υπόγεια, μέσα σε στοές ή σε ορόφους, με όνομα και άδεια ή δίχως τίποτε από τα δύο, ιδιαίτερα στην Ομόνοια και τη γύρω περιοχή.

«Αγοράζουμε τα χρυσά σας δόντια, ακόμα και με σφραγίσματα»

Όλοι όσοι χρειάζονται άμεσα χρήματα, όλο και κάτι βρίσκουν να παραδώσουν στα νύχια των τοκογλύφων. Από τα χρυσαφικά της γιαγιάς μέχρι και αυτοκίνητο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογικά gadgets, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα μέχρι και Playstation έχουν προστεθεί δίπλα στα ρολόγια, τα δαχτυλίδια και τα ασημικά. Και να σκεφτεί κανείς πως κάποτε πελάτες των ενεχυροδανειστηρίων ήταν κυρίως αλλοδαποί. Σήμερα όμως είναι τέτοια η κατάσταση των Ελλήνων πολιτών που φαντάζει πια ως μόνη διέξοδος. Σε ένα ενεχυροδανειστήριο σήμερα μπορείς να βρεις από έναν οικογενειάρχη μέχρι έναν ευκατάστατο, όλα τα κοινωνικά στρώματα, που ξεπουλάνε τα πάντα για να πάρουν μετρητά. Η κίνηση στα ενεχυροδανειστήρια είναι τόσο μεγάλη, που πλέον ο κόσμος δεν έχει τι άλλο να δώσει. Σε τέτοιο απελπιστικό σημείο έχουν φτάσει πολλοί Έλληνες. Και ας μην έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η κατάσταση είναι… προνόμιο της πρωτεύουσας. Το φαινόμενο έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στην επαρχία. Διαφημιστικό φυλλάδιο που μοιράζει στην πόλη του Αγρινίου γράφει: «Αγοράζουμε τα χρυσά σας δόντια ακόμα και με σφραγίσματα».

Ένας στους δύο που ελέγχθηκαν βρέθηκαν παράνομοι

Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι από τα 136 «κλειστά» επαγγέλματα που «άνοιξαν» φέτος, οι αιτήσεις για έναρξη εργασιών για ενεχυροδανειστήρια ήταν περισσότερες από κάθε άλλο επάγγελμα; Με το θέμα των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού ασχολήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 175 είναι τα ενεχυροδανειστήρια και 97 οι επιχειρήσεις αργυραμοιβών που έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ έως και την 31.7.2012. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 100 επιτηδευματίες, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του ΣΔΟΕ, στους οποίους παρατηρήθηκε παραβατικότητα σε ποσοστό 50% και, όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, οι έλεγχοι συνεχίζονται και στους υπόλοιπους. Υπάρχουν και επιχειρήσεις που σέβονται την ανάγκη του κόσμου και δεν εκμεταλλεύονται τον πόνο, την ανάγκη και την απελπισία.

Ενεχυροδανειστήριο ΤΤ: Μια ακόμη υπηρεσία της τράπεζας με ιστορική και κοινωνική σημασία

Το Ενεχυροδανειστήριο του ΤΤ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη παρουσία στο χώρο των ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα και αποτελεί ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας από την ίδρυσή του ως σήμερα. Το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο άρχισε να λειτουργεί στις 11 Οκτωβρίου 1934, με την οικονομική στήριξη του ΤΤ, ως μέτρο ανακούφισης των κοινωνικών στρωμάτων, που λόγω οικονομικής κρίσης γίνονταν έρμαιο στα χέρια των τοκογλύφων. Σήμερα, το Ενεχυροδανειστήριο του ΤΤ παρέχει δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε πολίτες που απέχουν από τον τραπεζικό δανεισμό και έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΤ, Κλέωνα Παπαδόπουλο, «αυτό που διαφοροποιεί το ενεχυροδανειστήριο του ΤΤ από την υπόλοιπη αγορά είναι ότι εμείς φυλάσσουμε τα αντικείμενα αξίας που μας εμπιστεύονται οι πελάτες μας ως ενέχυρα, χορηγώντας τους μικροδάνεια με ευνοϊκούς όρους, ώστε να τους διευκολύνουμε να τα αποπληρώσουν και να επανακτήσουν τα αντικείμενα αυτά».

Πρόκειται για μια υπηρεσία ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε, σημαντική παράμετρο στη λειτουργία του Ενεχυροδανειστηρίου του ΤΤ αποτελεί η ειδοποιός διαφορά του από τα υπόλοιπα ενεχυροδανειστήρια: σε περίπτωση εκποίησης του αντικειμένου, το τυχόν πλεόνασμα, μετά την αποπληρωμή του δανείου, αποδίδεται στον πελάτη. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρέχει χαμηλότοκα δάνεια με ενέχυρο αντικειμένων μέσω ενεχυροδανειστηρίων:

Αθηνών (Σοφοκλέους, 2, τηλ. 210 3704057/55 και 210 3704777/4823)
Θεσσαλονίκης (Αιγαίου 104, Καλαμαριά, τηλ. 2310 412311).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου