13 Δεκεμβρίου 2012

Επαρκή θεωρεί το ΔΝΤ τη δέσμευση της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

0 σχόλια

Επαρκή θεωρεί το ΔΝΤ τη δέσμευση της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Επαρκή θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δέσμευση της Ευρωζώνης ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να οδηγήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Από δηλώσεις που έκανε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, προκύπτει πως το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς το Εurogroup δεσμεύθηκε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς τη κατεύθυνση αυτή.
"Το Eurogroup επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Στη σημερινή δήλωση του Eurogroup σημειώνεται πως η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου", δήλωσε ο Ράις, προθέτοντας πως η απόφαση αυτή είναι σημαντική για την επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη.
Σε ερωτήσεις για το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο και ότι πρέπει πρώτα να προετοιμασθούν τα κείμενα για την πρώτη αξιολόγηση και να υπάρξει τεκμηρίωση τους από τις υπηρεσίες του ΔΝΤ.
Ο Ράις τόνισε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και εξέφρασε την πρόθεσή της να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης τον Ιανουάριο.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Ράις είπε πως "η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημαντικό βήμα σε αυτό που όλοι επιχειρούμε να κάνουμε, Ελλάδα και Τρόικα, δηλαδή να επιστρέψει η Ελλάδα στο μονοπάτι της βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου