9 Δεκεμβρίου 2012

Από κόσκινο οι συμβάσεις- μαμούθ που υπέγραψε ο Παπαντωνίου

0 σχόλια

Από κόσκινο οι συμβάσεις- μαμούθ που υπέγραψε ο ΠαπαντωνίουΟι 15 μεγαλύτερες συμβάσεις, που έγιναν επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, συνολικής αξίας 6,226 δισ. ευρώ, ορισμένες εκ των οποίων χρυσοπληρώθηκαν, χωρίς να παραλάβουμε ποτέ αυτά που πληρώσαμε, έχουν μπει στο μικροσκόπιο τωνεισαγγελικών αρχών και της Βουλής.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκεκαι υπέγραψε ως υπουργός ο κ.Παπαντωνίου την περίοδο 2002-2003, για τα οποίαέχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών. Πρόκειται για έξι φακέλους οπλικώνσυστημάτων που αποκτήθηκαν επί ημέρων του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», ορισμένες από τις προμήθειεςήταν εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος της εποχής. Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδιαεφημερίδα, ερωτήματα υπάρχουν για τη χρηματοδότηση μέσω swap agreement μετην Deutche Bank γιατην προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Apache, μέθοδος που ανέβασε το κόστος κατά 70εκατομμύρια δολάρια.
Η συγκεκριμένα προμήθεια υπογράφηκε το 2003, υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε το2007, έχει προκαταβληθεί το 50%, ωστόσο η εταιρεία έχει παραδώσει μόλις 4 από τα24 συνολικά ελικόπτερα!
Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι έγινε και η προμήθειατων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, για την ταχύτητα υλοποίησης της οποίαςυπάρχουν επίσης ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί η σύμβαση υπογράφηκε σε χρόνο-ρεκόρ:αποφασίστηκε η προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων στο ΚΥΣΕΑ στις 26 Νοεμβρίου2002, επιλέχθηκαν τα NH-90 στις 31 Δεκεμβρίου 2002 και ένα μήνα μετά 28Ιανουαρίου 2003 υπογράφηκε από τον κ.Παπαντωνίου η απευθείας ανάθεση στηνσυγκεκριμένη κοινοπραξία.
Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση του τελευταίουελικοπτέρου το 2009, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα!
Αντίστοιχο θέμαυπάρχει και με τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, το μεγαλύτερο εξοπλιστικόπρόγραμμα επί Παπαντωνίου που κόστισε 1,7 δισ. ευρώ. Στο κόστος αυτό δενπεριλαμβάνονται πυρομαχικά, καθώς τα συγκεκριμένα άρματα μάχης αγοράστηκαν«γυμνά» από τη Γερμανία…
Η «Δημοκρατία» αναφέρεται σε δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων το 2005,όπου το πρώην στέλεχος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε χρηματισμό Έλληναυπουργού την περίοδο 2002-2003 για την προμήθεια εκσυγχρονισμού των φρεγατών“S”. Την προμήθεια υπέγραψε το 2003 ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του κ.Παπαντωνίου επανήλθε στην επικαιρότητακαι λόγω της συζύγου του, κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, το όνομα της οποίαςφαίνεται να περιλαμβάνεται στη φερόμενη ως «Λίστα Λαγκάρντ».
Η ίδια εφημερίδα επικαλείται δήλωση δικαστικού παράγοντα, με πρόσβαση σταστοιχεία της υπόθεσης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «Ο κ. Παπαντωνίου δεναποκλείεται να έχει την τύχη του Τσοχατζόπουλου».
Πηγή: epikaira.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου