16 Ιανουαρίου 2013

Πήραν πίσω τις εξαγγελίες για νέα ρύθμιση των χρεών

0 σχόλια

piran-piso-tis-eksaggelies-gia-nea-ruthmisi-ton-xreon
Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην υιοθέτηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων χρεών προς την εφορία, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για νέα ρύθμιση, καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές» επιβεβαιώνοντας στην ουσία τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για «βέτο» της τρόικας σε νέες ρυθμίσεις. 

Όπως έχει ήδη γράψει ενώ το οικονομικό επιτελείο εξέταζε δύο νέα σενάρια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες, η τρόικα εμφανίζονταν αντίθετη σε κάτι τέτοιο εκφράζοντας ανοικτά τις αντιρρήσεις της. Το τελεσίγραφο από τους τροϊκανούς ήρθε και ο υπουργός οικονομικών έκανε «γαργάρα» τα όσα διαδίδονταν το περασμένο διάστημα από το υπουργείο του για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο κ. Στουρνάρας χωρίς να έχει άλλη επιλογή, ακολουθεί κατά γράμμας τα όσα του υποδεικνύει ο κ. Τόμσεν και η παρέα του και σφίγγει περαιτέρω τη θηλιά στο λαιμό των ελλήνων φορολογουμένων. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σενάριο που εξετάζονταν αφορούσε στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλαπλές δόσεις οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν και τις 60, ενώ το δεύτερο αφορούσε στο ύψος της ελάχιστης δόσης η οποία σήμερα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εξέταζε περαιτέρω μείωση, εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τις 2.000-3.000 ευρώ. 

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις της τρόικας τα εν λόγω σενάρια αποτελούν παρελθόν και πλέον απομένουν οι γνωστοί δύο τρόποι για να ζητήσει κανείς ρύθμιση χρεών του στην εφορία: Η «πάγια ρύθμιση» (ν. 2648/1998) η οποία προβλέπει διακανονισμό σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων καθώς και η «έκτακτη» ρύθμιση του ν.3888/2010, που προβλέπει και μείωση των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση προέβλεπε αρχικά 48 χαμηλόποσες μηνιαίες δόσεις, αλλά για να υπαχθεί σήμερα κάποιος σε αυτήν, θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ τις πρώτες 26 μηνιαίες δόσεις που έχουν παρέλθει από την έναρξη εφαρμογής της το 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα δικαιούται 22 μηνιαίες δόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά για το υπόλοιπο ποσό που απομένει μετά την αποπληρωμή του ποσού των 26 δόσεων. 

Καταλήγοντας , αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές μας έχουν ζητήσει να γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τις τράπεζες να κατάσχονται οι καταθέσεις όσων χρωστούν στην εφορία. 

Α.Κ.
www.newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου