21 Απριλίου 2013

Τσίπρας υπό κηδεμονία;

0 σχόλια

Αποτελεί ήττα του Αλέξη Τσίπρα ή απλά μια αναδίπλωση μετά την γκάφα του;
Αφού ουσιαστικά ο Λαφαζάνης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τον Αλέξη Τσίπρα για τα περί αναστολής του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις θέσεις του εσωκομματικού του αντιπάλου, δεν είναι ουδείς βέβαιος έως πότε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα....

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ομάδα του εμφανίζονται ενισχυμένοι στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς τόσο η γκάφα περί της αναστολή του μνημονίου, όσο και η νέα πιο σκληρή στάση του ΚΚΕ μετά την εκλογή νέου του γραμματέα, ανεβάζουν τις μετοχές του Λαφαζάνη που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο τόσο με το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, όσο και με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θεωρείται ως ο μόνος που μπορεί να επικοινωνήσει με τους δυσαρεστημένους του ΚΚΕ μετά τη διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα.

Στο θέμα του μνημονίου ο Λαφαζάνης αναίρεσε τον Αλ. Τσίπρα . «Δεν υπάρχει καμία αναστολή. Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ακυρωθούν, θα καταργηθούν, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων», δήλωσε απαντώντας στη διατύπωση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist περί «αναστολής του Μνημονίου» από μία κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πρόκειται για νέα θέση. Ακύρωση είναι, κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, και το λέμε όλοι απαξάπαντες, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κατεύθυνσή μας, είναι ο θεμελιακός όρος μιας νέας διακυβέρνησης», υποστήριξε ο Λαφαζάνης.

Η αντιπαράθεση είναι γνωστή αφού κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα όπου ανήκει ο Λαφαζάνης είχε ζητήσει σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων και στις βασικές ιδέες που διέπουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, με αυτή του την παρέμβαση, έστειλε σαφές μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα πως είναι προεδρεύων και όχι πρόεδρος, και μπορεί εκείνος να αλλάζει την πολιτική του κόμματος.
Οι περί τον Τσίπρα βέβαια αν και είναι ενοχλημένοι, κρατούν χαμηλούς τόνους με την ελπίδα ότι το θέμα θα ξεχαστεί σύντομα χωρίς να κάνει επιπλέον ζημιά στο κόμμα.
Ο Αλ. Τσίπρας αναδιπλώθηκε "διπλωματικά" λίγες ώρες αργότερα μιλώντας «για αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής» στην ετήσια διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.
Δεσμεύθηκε με την έκφραση «να βγάλουμε τον λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου», ξεχνώντας τις αναστολές και κάθε άλλη λέξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα.

Στην Κουμουνδούρου είναι αρκετά τα στελέχη που προβληματίζονται για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα καθώς εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και εκείνοι δεν μπορούν να καταλήξουν στον τρόπο έκφρασης τους προς τα έξω.
Τα προβλήματα ασυννενοησίας προκαλούν και αναταράξεις στο επίπεδο των συνεργασιών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος, η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις ούτε προς το κέντρο ούτε και προς τα αριστερά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου