Κοινό μέτωπο των χωρών της ΕΕ κατά των ΗΠΑ, θέλει η Κομισιόν - Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον, το Βερολίνο δεν έχει πεισθεί
«Η παρακολούθηση μεταξύ συμμάχων είναι απαράδεκτη», φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Για εξηγήσεις κάλεσε σήμερα το Βερολίνο τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ.
Το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων , σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, θα συζητήσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα υποστηρίζουν πως το θέμα των υποκλοπών ενδεχομένως να επισκιάζει το θέμα της Ελλάδας και να μονοπωλήσει τη Σύνοδο Κορυφής.
«Αυτή η διμερής συνάντηση, την οποία ζήτησε η κα Μέρκελ, δεν οργανώθηκε για το θέμα αυτό, αλλά προφανώς θα το συζητήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους», διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Μπορεί ο Ομπάμα να διαβεβαίωσε χθες τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι δεν παρακολουθείται το κινητό της, ωστόσο, φαίνεται πως το Βερολίνο δεν έχει πεισθεί ακόμη, για αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζον Έμερσον.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel ότι με την ευκαιρία αυτή, θα εκτεθεί με σαφήνεια η θέση της γερμανικής κυβέρνηση για το θέμα.
«Αν αυτά που ακούμε είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο. Οι Αμερικανοί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε ότι το κινητό του θα παρακολουθείτο από χρόνια, «αλλά όχι από τους Αμερικανούς».
Πάντως, από το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία και κυρίως στα πολιτικά κόμματα.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο αμερικανός πληροφορικός και πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν γίνει 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών από την 10η Δεκεμβρίου 2012 ως την 8η Ιανουαρίου 2013, ενώ εξάλλου οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν γαλλικές διπλωματικές αποστολές.
Κοινό μέτωπο των χωρών της ΕΕ κατά των ΗΠΑ, θέλει η Κομισιόν
Ήρθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, ισχυρή και ενιαία, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, μέσω του εκπροσώπου της.
«Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρέντινγκ, ενώ όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών – μελών, είπε: «Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο κορυφής».
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία», πρόσθεσε η Ρέντινγκ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η μεταρρύθμιση που αφορά την προστασία των δεδομένων μπορεί να υιοθετηθεί έως την άνοιξη του 2014. Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα», ανέφερε ακόμη.
«Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ υπέβαλε πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανόνα.
Να σημειωθεί πως η πρόταση νόμου της Ρέντινγκ έχει «κολλήσει» εδώ και λίγους μήνες, καθώς ορισμένα κράτη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη η Γαλλία εκτιμά ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.
Πλήγμα για την Μέρκελ οι παρακολουθήσεις, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο
Ο σημερινός γερμανικός Τύπος θεωρεί ότι οι πληροφορίες για πιθανή παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ αποτελεί πλήγμα για την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία εμφανίσθηκε να δείχνει κατανόηση από την έναρξη των αποκαλύψεων για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA.
Πάντως, η εφημερίδα Tagespiegel σχολίασε επιτιμητικά τον χειρισμό της υπόθεσης από την Μέρκελ γράφοντας: «Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με επιθετικό τρόπο δηλώνοντας ότι όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι αναγκαία, όλα είναι χρήσιμα, όλα είναι γνωστά, όλα είναι νόμιμα. Η Γερμανία προσπάθησε μέχρι σήμερα να είναι περισσότερο αμυντική και η Μέρκελ γελοιοποιήθηκε».
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το καλοκαίρι η Μέρκελ είχε δηλώσει βέβαιη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν την κατασκόπευαν. Τη στιγμή που οι πρώτες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν χρονολογούνται από τον Ιούνιο, «ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για τη σημασία όλων αυτών των πληροφοριών, ούτε για το αν αποτελούν πραγματικά πρόβλημα ή όχι», αναφέρει η Tagespiegel.
Για την Die Welt, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδώσει την μεγαλύτερή τους σύμμαχο.
«Η Μέρκελ προσέφερε υπηρεσία εμφανιζόμενη τόσο μετριοπαθής και τόσο βολική επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία είχε ανάγκη την συνεργασία με τους Αμερικανούς και ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επέτρεψαν την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ακόμη και η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να τα έχει πει καλύτερα», υπενθυμίζει η Die Welt και προσθέτει: «Και είναι αυτή η ένθερμη συνήγορος που έχει σήμερα χειροπιαστές αποδείξεις ότι το προσωπικό κινητό της τηλέφωνο παρακολουθείτο».
Για την εφημερίδα ο όρος «απαράδεκτο», που βρίσκεται στα χείλη των γερμανικών πολιτικών είναι μία λέξη όπου συνδυάζεται «ο αποτροπιασμός και η αδυναμία».
Η Suddeutsche Zeitung γράφει ότι οι Ευρωπαίοι προαφανώς δεν μπορούν να παραδώσουν μαθήματα στους Αμερικανούς για το θέμα αυτό, θέτοντας τη ρητορική ερώτηση: «Ποιος θα πάει να πει στους Αμερικανούς, κοιτώντας τους στα μάτια: 'δεν είναι αλήθεια ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα;».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου