22 Οκτωβρίου 2013

Βενιζέλος: Η Τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές

0 σχόλια

Η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών - Κάλεσε την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα κονδύλια κατά της λαθρομετανάστευσης - Με καλύπτει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντησε σε ερώτηση περί της σύμβασης του 2010 για τα υποβρύχια - Επιφυλακτικός για νέο «κούρεμα» του χρέους

Την ώρα που η Τρόικα εμφανίζεται να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή νέων μέτρων, ο υπουργός των Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί αυτήν την ώρα συνέντευξη Τύπου, για να απαντήσει στους δανειστές γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την απαίτησή τους.

Πράγματι, ο κ. Βενιζέλος, όπως αναμενόταν, υπογράμμισε προς πάσα κατεύθυνση: «Σκηνικό πρόωρων εκλογών δεν στήνεται, γιατί πρόωρες εκλογές δεν θα έχουμε».

«Η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Απαιτείται χρόνος» σχολίασε ουπουργός Εξωτερικών, καλώντας την ΕΕ να «τιμήσει» τους Έλληνες για τις θυσίες τους.

Η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα, ξεκαθάρισε και, απαντώντας σε ερώτηση περί πληροφορικών για νέα μέτρα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σχολιάσει τίποτα, που δεν συνιστά απόφαση του πρωθυπουργού και δική του.

Στην αρχή της συνένεντευξης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη πρωτοβουλιών, προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να μην αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Απαιτείται κίνηση πραγματικής αλληλεγγύης, είπε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να οργανωθεί μεγάλη επιχείρηση στην πηγή του προβλήματος. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και περισσότερα κονδύλια, συμπλήρωσε.

Ζήτησε, δε, να γίνει πιο ουσιαστική η παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα. «Είναι άδικο και ανυπόφορο να αναλαμβανουμε δυσανάλογα βάρη για λογαριασμό άλλων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται πλαίσιο με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας για την επιτήρηση της Μεσογείου.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Μάλτα, περί 1.500.000 λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και κλήθηκε να σχολιάσει εάν αυτός είναι «χρυσαυγίτικος όρος».

«Ο πρωθυπουργός αποκλείεται να έκανε χρυσαυγίτικου χαρακτήρα σχόλιο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως τα περί «πρώην οθωμανικής επαρχίας της Ελλάδας» αποτελούν προσβολή και λοιδορία, που δεν βοηθούν τις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διμερείς συνομιλίες με Αίγυπτο και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες. Είπε επίσης ότι, στις 30 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αύριο θα ζητήσετε από τον κ. Σαμαρά να σας καλύψει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει Εξεταστική για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;» ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, παίρνοντας αφορμή για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κόντρα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών θεώρησε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν τον κάλυψε στο ζήτημα της σύμβασης του 2010 για τα υποβρύχια.

«Ακατανόητη η ερώτησή σας» απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Γιατί να μην γίνει το αντίθετο και να μου ζητήσει ο Σαμαράς να τον κάλυψω; Υπάρχει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και με καλύπτει».

Επί του ιδίου θέματος και αναφορικά με την επιμονή Τσίπρα για Εξεταστική επί της σύμβασης του 2010 για τα υποβρύχια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: Ήταν απόφαση εκείνης της κυβέρνησης, θέση της κυβέρνησης Παπαδήμου και της σημερινής.

«Η περίοδος της απόλυτης διαφάνειας για το θέμα αυτό ειναι αυτή που διαχειρίστηκα» υπογράμμισε και τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις για την επιμονή του».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

«Η εξουσία ειναι επώδυνη. Ζούμε σε πρωτοφανείς συνθήκες και πραγματικό δράμα είναι η αδυναμία συμφωνίας επί ενός εθνικού πλαισίου. Κάποιοι κρύβονται στην σκιά του αντιμνημονιακου πεδίου, από την Αριστερά έως τη ναζιστική ακροδεξιά» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κίνηση των «58», τη χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» και υποστήριξε ότι «υπάρχει ζωντανός και χρήσιμος χώρος ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό, για να συζητήσει κάθε σοβαρή πρόταση. Θέλουμε τους πάντες, ακόμα και τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με τη λύση του κουρέματος, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος εξήγησε ότι μια τέτοια λύση ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στα κράτη που έχουν αναλάβει τα ελληνικό χρέος και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε πρόβλημα. Θέλουμε να μη σηκώνουμε περισσότερα βάρη από όσα μας αναλογούν. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μην υπονομεύεται η προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές. Είναι βλαπτικό για την ευρωζώνη να συνεχίζονται οι λάθος συζητήσεις και προσβλητικό για τους Έλληνες να μην αναγνωρίζονται οι θυσίες τους».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πρόσθεσε: «Τον Ιουλίο του 2011 θα μπορούσα να αρνηθώ το υπουργείο Οικονομικών και να διαφυλάξω τον εαυτό μου ως εφεδρεία μιας άλλης δήθεν λύσης... Η εύκολη όμως δημαγωγία οδηγεί στον ακραίο τυχοδιωκτισμό και ξεκινά μάχη σε αυτό το μέτωπο».



Παρέμβαση Κεδίκογλου υπέρ Βενιζέλου


Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του παρενέβη στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας» αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου, ενώ ξεκαθαρίζει πως όλες οι παρεμβάσεις του Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας έγιναν υπο συνθήκες διαφάνειας.

«Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010-11 έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση- υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης έχει ως βάση το νόμο του 2010, με στόχο τη διάσωση των ναυπηγείων και την ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων, που με βάση το νόμο αυτό έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη, παραδέχθηκε ο κ. Κεδίκογλου επισημαίνοντας παράλληλα προς τον κ. Τσίπρα ότι «κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου