9 Νοεμβρίου 2013

Σταϊκούρας: Στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014...

0 σχόλια

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, απαρίθμησε τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014.
Κάλεσε τον ...
ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, «εγκαταλείποντας τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, επισκόπησε το έργο που έχει επιτελέσει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον έναν χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης, επικαλούμενος την προώθηση της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής με κορυφαίο αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα, και «με επίδοση που - αφαιρουμένης της επίπτωσης της ύφεσης - είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης».

Άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν ένα «πλαίσιο χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» (με σχεδιασμό για ένα ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποτελούμενο από έγκριτους πανεπιστημιακούς), αναβάθμιση των δημοσιονομικών ελέγχων (με δημιουργία συν τοις άλλοις, μητρώου ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων), θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αδρανών καταθετικών πόρων, την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και την έγκαιρη απονομή των συντάξεων και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με αναπτυξιακές και διαρθρωτικές πρωτοβουλίες. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καθώς η κυβέρνηση θα αξιώσει ελάφρυνσή του επικαλούμενη την επίτευξη των πλεονασμάτων - κάτι που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την έξοδο της χώρας στις αγορές» εντός του 2014, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου