6 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πέρα από το μνημόνιο

0 σχόλια

Σταθεροποίηση της οικονομίας, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης οι τρεις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ


Ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική, οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες οι οποίοι αλληλοενισχύονται, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση» και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μία διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από αυτή, που έχει εφαρμόσει έως τώρα η τρόικα. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην άποψη ότι υπάρχει εναλλακτική, απορρίπτοντας την βεβαιότητα, που είχε εκφράσει προ καιρού, όπως είπε ο κ. Σαμαράς. «Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ήταν πίσω στη δεκαετία του ογδόντα ότι Μάργκαρετ Θάτσερ επινόησε το σύνθημα «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Έχει ως στόχο να μας πείσει τη στιγμή που δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το τελικό λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε μάλιστα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επειδή «υπερασπίστηκε το Μνημόνιο ως το μόνο αξιόπιστο έγγραφο πολιτικής στη χώρα» και τόνισε ότι αυτή η δήλωση είναι μάλλον ένα πολιτικό συγγνώμη από το πολιτικό σύστημα, που κυβέρνησε τη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει το πρόγραμμά του και την πολιτική του για ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης που έχουμε ήδη επεξεργαστεί και το οποίο θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Είναι ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία την ίδια στιγμή.

Για να τεθεί ένα τέλος στην ελεύθερη πτώση των μισθών και των ημερομισθίων μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της χώρας ανθρωπιστική κρίση. Θα θέσουμε προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση και τη συνολική βελτίωση των τομέων της οικονομίας των παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με τις νέες πηγές ανάπτυξης, είναι ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε δημόσια αγαθά».

Το εναλλακτικό σχέδιο, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως το ανέλυσε ο κ. Τσίπρας έχει τρεις πυλώνες:

1. Ο πρώτος πυλώνας είναι: σταθεροποίηση της οικονομίας. «Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από την αύξηση των δημοσίων εσόδων με την εξυγίανση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο πλούτος, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής. Εμείς θα θέσουμε τέρμα στην πτώση των δημοσίων δαπανών και θα αναδιοργανώσουμε το κράτος με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει Ελλάδα» σημείωσε.

2. Ο δεύτερος πυλώνας, κατά τον κ. Τσίπρα είναι «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

3. «Ο τρίτος πυλώνας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Ο στόχος θα είναι να αποτελέσει η χώρα ένα πρότυπο ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιοπρεπώς αμειβόμενη σταθερή απασχόληση, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση».


Μη βιώσιμο το χρέος


Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην άποψή του ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. «Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα επιστρέψει το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ σε τόκους; Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ένα πρωτεύον του 4,5 % ετησίως μέχρι το 2020;» αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι «ακόμη και ο κ. Σαμαράς φάνηκε να είναι αβέβαιος για το αν η Ελλάδα μπορεί να πάει στις αγορές από τον Μάιο του επόμενου έτους».

Επισήμανε, δε, επαναφέροντας εμμέσως την πρότασή του για διαγραφή μέρους του χρέους ότι «από την αρχή της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το προφανές: ότι η υπερχρέωση στην Ελλάδα είναι το ίδιο ένα πρόβλημα της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι ένα πρόβλημα είναι να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο επίπεδο της εμφάνισής του ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση».

Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας «είναι μια χώρα με ανεργία 30 % και 60 % της ανεργίας των νέων» και επιτέθιηκε στην τρόικα και την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ενδιαφέρονται μόνο να απολύσουν εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και να απομακρύνουν κάθε εμπόδιο για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να κλείσουν την αμυντική βιομηχανία και να μειώσουν τις συντάξεις ακόμη περισσότερο.

«Πρόκειται για μέτρα που θα εμβαθύνει την ύφεση και να κάνουν την Ελλάδα αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη της και πάλι» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «μετά από χρόνια βαθιάς λιτότητας και καταστροφής πιστεύουμε ότι η στρατηγική της υποτίμησης με την ελπίδα της ανάπτυξης μέσω εξαγωγών έχει αποτύχει δραματικά. Γι 'αυτό παρουσιάζουμε ένα σχέδιο που να αποκαθιστά την εγχώρια ζήτηση και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου