6 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Δυστυχισμένος ένας στους τρεις Έλληνες

0 σχόλια

Σε οχτώ από τα 11 κριτήρια για την ευημερία μας η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο - Είχαμε τις χαμηλότερες βαθμολογίες μαζί με Εσθονία, Μεξικό και Τουρκία μεταξύ άλλων

Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που αποκαλύπτει το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των πολιτών.

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα σε δείγμα χιλίων ανθρώπων από 34 χώρες του ΟΟΣΑ . Οι πολίτες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από το 1 ως το 10 την ικανοποίησή τους από τη ζωή και τα αποτελέσματα αντανακλούν την ζοφερή πραγματικότητα.

Από το σύνολο έντεκα κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθεί η ευημερία των πολιτών, η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των 34 αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ μόνο στα τρία από αυτά (κατάσταση υγείας, ισορροπία εργασίας - ζωής και προσωπική ασφάλεια), ενώ είναι κάτω από το μέσο όρο στα υπόλοιπα οκτώ: εκπαίδευση και δεξιότητες, εισόδημα και πλούτος, ενασχόληση με τα κοινά, θέσεις εργασίας και αποδοχές, κοινωνικές διασυνδέσεις, κατοικία, υποκειμενική ευημερία και ποιότητα του περιβάλλοντος. Εκτός από την Ελλάδα, τις χαμηλότερες βαθμολογίες, σε όρους μιας γενικής αίσθησης ευημερίας, που περιλαμβάνει την ικανοποίηση από τη ζωή, έχουν η Χιλή, η Εσθονία, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

Η μεγαλύτερη επίπτωση της κρίσης, επισημαίνει η έκθεση, προέκυψε από τη μείωση της απασχόλησης και την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η κακή κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση είχε μεγάλη επίπτωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους μειώθηκε από 59% το 2007 σε 34% το 2011, το χαμηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού Γολγοθά , οι Ελληνες απώλεσαν και την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση μειώθηκε από το 38% στο 13% μεταξύ των ετών : 2007 και 2012. Το 31% των Ελλήνων ανέφερε επίσης ότι απασχολείται σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον, ποσοστό που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης για την ζωή και άλλων πολιτών από χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή κατά την πενταετία 2007- 2011, κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 20% στην Ελλάδα, κατά περίπου 12% στην Ισπανία και κατά 10% στην Ιταλία. Αντιθέτως, τις υψηλότερες βαθμολογίες σημείωσαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι, μόνο 4 στους 10 ερωτηθέντες είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κυβερνήσεών τους να τους ανακουφίσουν από την πίεση, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κρίση, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευημερία
Μεταξύ 2007 και 2011 η σωρευτική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν 23%. Την ίδια στιγμή το 31% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι απασχολείται σε κακό εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, καταγράφεται μεγάλη μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς και στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία.

Οι διαφορές στην ευημερία μεταξύ των δύο φύλων, που κατά κανόνα είναι υπέρ των ανδρών, μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ - και την Ελλάδα - τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό οι Ελληνίδες να έχουν μία αμειβόμενη θέση απασχόλησης ή να εκλεγούν στο κοινοβούλιο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπίστωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ότι στο 20% των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη ευημερίας βρίσκονται η Ελβετία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου