5 Νοεμβρίου 2013

Πώς η έκθεση της Κομισιόν αλλάζει τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

0 σχόλια

Σταϊκούρας προς Μορς: «Γιατί επιμένετε να μας πιέζετε αφού και εσείς αναγνωρίζετε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από όσο περιμένατε πριν λίγους μήνες;» - Οι διάλογοι της σημερινής συνάντησης Στουρνάρα-Τόμσεν

Έναν …απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο Γιάννης Στουρνάρας και το επιτελείο του για να αποφύγει πιέσεις από τους δανειστές για πρόσθετα μέτρα το 2014, στην έκθεση για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ώρα που ήταν κλεισμένοι με τους ελεγκτές της Τρόικα στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε στο κινητό του για το περιεχόμενο της έκθεσης την οποία παρουσίαζε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ρεν. Στην σελίδα 150 της έκθεσης, οι αναλυτές της Κομισιόν αναφέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το 2014 στη χώρα μας θα φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ τον Απρίλιο, στην προηγούμενη (εαρινή) έκθεσή τους, προέβλεπαν πλεόνασμα μόλις 1,8 %.

«Γιατί επιμένετε να μας πιέζετε ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κενό του 2014 στα 2-3 δισ.ευρώ, αφού και εσείς αναγνωρίζετε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από όσο περιμένατε όλοι πριν λίγους μήνες» φέρεται να ρώτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κύριο Ματίας Μορς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο ίδιος ο κ.Μορς ούτε άλλα μέλη της αποστολής είχαν υπ’ όψιν τους μέχρι εκείνη τη στιγμή τις προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, που ελέγχεται από τον κύριο Ρεν.

Για λίγη ώρα επικράτησε αμηχανία στην αίθουσα μέχρι που ο «τοποτηρητής» των Βρυξελών ψέλλισε κάποιες πιθανές ή απίθανες ερμηνείες, όπως πχ ότι ίσως τα τμήματα ανάλυσης ενσωμάτωσαν στον υπολογισμό τους και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν κεντρικές τράπεζες.

Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε, αλλά έγινε σαφές σε όλους τους παριστάμενους ότι δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη (και δεν μπορεί να επιμένει μονολιθικά) στα νούμερα που η μία μέτρηση τα δέχεται (πχ η Eurostat που εφαρμόζει τους κανόνες της) και μία άλλη όχι (πχ η Τρόικα που καταρτίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ορίζοντα 4ετίας). Ειδικά μάλιστα, όταν η Ελλάδα παρουσιάζει διαρκώς νέα στοιχεία στους ελεγκτές, με βάση τους κανόνες της Eurostat, ότι το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα πάνε καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι υπολόγιζαν εξ αρχής, με τους λάθος πολλαπλασιαστές κλπ.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr


Στο μικροσκόπιο οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας


Ωστόσο, οι ελεγκτές θα δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις σε νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στα τέλη της εβδομάδος -πιθανότατα την Παρασκευή-, όταν θα έχει επιστρέψει και ο κ. Κλάους Μαζούχ, που έχει αναλάβει το... «ρόλο του κακού».

Οι ελεγκτές της Τρόικας «με το καλημέρα» αμέσως μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα εστίασαν στα νούμερα και τα μέτρα. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, μπήκε «δυνατά» στη νέα διαπραγμάτευση, ενισχυμένη με τα νέα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεγκτές αποδέχτηκαν να εξετάσουν αν οι επιδόσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν και το 2014, ώστε να απαιτηθούν λιγότερα μέτρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Τι αναφέρεται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν


Στο 4% αναμένεται να υποχωρήσει η ύφεση το 2013 από 6,4% το 2012, ενώ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2014 στο +0,6% η οποία θα παγιωθεί το 2015 στο 2,9%, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στις εαρινές προβλέψεις του Μαΐου, η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση 4,2% το 2013 και ανάκαμψη 0,6% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 13,5% το 2013 (λόγω της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών) και να μειωθεί στο 2% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι, από 156,9% το 2012 θα αυξηθεί στο 176,2% το 2013 για να μειωθεί στο 175,9% το 2014 και στο 170,9% το 2015.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις θα υπάρξει αποπληθωρισμός -0,8% το 2013 και -0,4% το 2014, ενώ το 2015 αναμένεται πληθωρισμός 0,3%. Διαβάστε περισσότερα εδώ

protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου