27 Μαρτίου 2014

Ο Βενιζέλος με μια δική του οικονομική θεωρία, κάνει το χρέος βιώσιμο!

0 σχόλια
VENIZELOS7

Τη θέση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους επανέλαβε με εκτενή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή πολιτικά και δημοσιογραφικά σχόλια που διατυπώθηκαν ως προς τα όσα επανέλαβε σχετικά με το ζήτημα, σε κυριακάτικη συνέντευξή του. Ειδικότερα, ο Βενιζέλος σημειώνει
 Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παρακαλώ να διαβάσει με στοιχειώδη προσοχή τα όσα λέω στη τελευταία συνέντευξη μου και επαναλαμβάνω συνεχώς στα ξένα κυρίως ΜΜΕ.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών (κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ESM/EFSF, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Είναι βιώσιμο γιατί, μετά το δραστικό «κούρεμα» του και τη ριζική αναδιάρθρωσή του το 2012, έχει πολύ καλά παραμετρικά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη μέση διάρκεια, το μικρό μέσο επιτόκιο, η ύπαρξη περιόδου χάριτος και η κλιμάκωση των λήξεων. Αυτό καθιστά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ως μέγεθος υπολογιζόμενο με όρους καθαρά παρούσας αξίας (NPV), αισθητά μικρότερο από το χρέος άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι συνεπώς λάθος να αντιμετωπίζεται το ελληνικό χρέος απλώς ως ποσοστό του ΑΕΠ και να θεωρείται ότι από αυτό και μόνο εξαρτάται η βιωσιμότητά τουΕίναι τραγικό στο ελληνικό εσωτερικό μέτωπο κάποιοι να αντιδρούν στις θέσεις αυτές και να ταυτίζονται με τους πιο σκληρούς κύκλους του ΔΝΤ ή των ινστιτούτων του γερμανικού οικονομικού συντηρητισμού που διαφωνούν και με την ίδια την γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό συμβαίνει είτε από άγνοια ή ημιμάθεια, είτε επειδή κάποιους τους αποδιοργανώνει πολιτικά η διαπίστωση ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από το μνημόνιο, επανέρχεται στην κανονικότητα, ετοιμάζεται να επανέλθει σταδιακά και προστατευμένα στις αγορές και κυρίως τώρα, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ζητά την οριστική επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους της, όπως ρητά προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Όσοι λοιπόν θέλουν να παρουσιάζονται στην Ελλάδα «λεβέντες» και «μάγκες» στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, ενώ βρίσκονται έξω από τον χορό, καλό είναι να θυμηθούν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «κουρεύτηκε» όσο δεν έχει «κουρευτεί» ποτέ δημόσιο χρέος στα διεθνή χρονικά. «Κουρεύτηκε» κατά 125 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα αναδιαρθρώθηκε ριζικά. Το κατεχόμενο διεθνώς από ιδιώτες (τράπεζες, funds κλπ) ελληνικό δημόσιο χρέος «κουρεύτηκε» το 2012 ονομαστικά κατά 53,5% και πραγματικά, σε όρους καθαρά παρούσας αξίας, κατά 75%

Αυτό, όμως, δεν έγινε από μόνο του. Έγινε από συγκεκριμένους ανθρώπους, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής, δύσκολης και λεπτής διαπραγμάτευσης στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Γι' αυτό παρακαλώ, υποδείξεις περί διαπραγμάτευσης και άκαπνες συστάσεις «λεβεντιάς» εκ του ασφαλούς, να απευθύνονται αλλού. Πηγή antinews

Epikairo Στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012 επιτεύχθει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας της Ε.Ε και του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Greek GDP 1 0-1

H στρατηγική της τρόικας καθορίστηκε  και πάλι με βάση την πιο αισιόδοξη από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση της χώρας. Δείτε στο γράφημα εδώ τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που πρέπει η Ελλάδα να σημειώσει για να επιτύχει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Δείτε επίσης αναλυτικά πως το ΑΕΠ της χώρας θα πρέπει να φτάσει το 2025 στα 255 δις από 184 που είναι σήμερα, με μια ανάπτυξη της τάξης το 4% από το 2015 και μετά...

Και όμως όλα αυτά, έρχεται ο πρώην υπουργός οικονομικών να τα ανατρέψει!!! Σύμφωνα με τις οικονομικές του θεωρίες, είναι λάθος να αντιμετωπίζεται το ελληνικό χρέος απλώς ως ποσοστό του ΑΕΠ και να θεωρείται ότι από αυτό και μόνο εξαρτάται η βιωσιμότητά του. Ο Βενιζέλος θεωρεί ότι ανεξάρτητα αν αυξηθεί το ΑΕΠ ή όχι (έρθει η ανάπτυξη), το χρέος είναι βιώσιμο γιατί το έκανε αυτός βιώσιμο (!)  με τα καλά παραμετρικά χαρακτηριστικά που απέκτησε με την αναδιάρθρωση του 2012. 

BXvnV2pCQAAXQuk

Τι και αν τo συνολικό δημόσιο χρέος/% ΑΕΠ είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Τι και αν η διαρθρωτική δυναμική του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, ούτε αυτό θα έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία για το Βενιζέλο, είναι ότι το χρέος βρίσκεται τώρα στα χέρια των θεσμικών εταίρων και όχι στις τράπεζες. Μάλλον αυτό το χρέος δεν είναι χρέος!

Ο Βενιζέλος μετά το selective default που δεν μεταφράζεται στα ελληνικά, έχει βαλθεί να τερματίσει την οικονομική επιστήμη...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου