9 Νοεμβρίου 2013

Δραγασάκης: Αέρας κοπανιστός οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά για όχι νέα μέτρα...

0 σχόλια

Η αποτυχία της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής και η ρήξη της κυβέρνησης με το γράμμα και το πνεύμα της Δημοκρατίας, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της επιχειρηματολογίας της ..
αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πρώτος ομιλητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης διαπίστωσε καταφανή δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και τις ανάγκες της κοινωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα, εφόσον δεν πιστεύει σε άλλη πολιτική.

«Οι διαβεβαιώσεις του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Μπούρα πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, είναι αέρας κοπανιστός. Όταν η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεόνασμα, σε συνθήκες ύφεσης, μεγέθους 2,8 δισεκατομμυρίων το 2014 και 4,1 δισεκατομμυρίων το 2015, όχι μόνον μισθούς θα μειώσετε, όχι μόνον την πρώτη κατοικία θα πάρετε, αλλά θα πάρετε ό,τι μπορείτε» ανέφερε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, ο κ. Δραγασάκης. «Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση, τις προϋποθέσεις, το κύρος να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα με βάση το συμφέρον της κοινωνίας, γιατί συγκροτήθηκε πάνω στο “συγγνώμη” του κ. Σαμαρά για τις προηγούμενες αντιμνημονιακές του θέσεις. Δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και φοβάμαι πως δεν έχει κύρος ούτε στο εξωτερικό, καθώς θεωρείται μέρος του ολιγαρχικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει» παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης.

Προλαμβάνοντας τον αντίλογο της πλειοψηφίας, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκόπησε τις βασικές επιλογές μιας μελλοντικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο θα ακυρωθεί από το λαό στις εκλογές – και την επιταγή αυτή θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε. Για το χρέος, «δεν έχουμε διγλωσσία: Όσο είναι σε ύφεση η οικονομία, το κράτος δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε για τόκους, ούτε για χρεολύσια. Θα το πετύχουμε με μορατόριουμ πληρωμών ή με διαγραφές χρέους; Εμάς, μας ενδιαφέρει η επίτευξη του στόχου!» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

«Όταν έχεις ένα στόχο και πιστεύεις σ’ αυτόν, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις. Αυτό κάναμε σε όλη τη ζωή μας και καλούμε και το λαό: Αγώνα για να κερδίσουμε τους στόχους μας, γιατί είναι σωστοί και δίκαιοι!» κατέληξε ο Γ. Δραγασάκης.

Ο άλλος βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, εστίασε κυρίως σε ζητήματα Δημοκρατίας, τα οποία διακυβεύονται συστηματικά, όπως υποστήριξε.

«Κτίζετε μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Ένα κράτος έκτακτης ανάγκης; Η επιχείρηση μαύρου στην ΕΡΤ ήταν κίνηση αποσταθεροποίησης, υπήρξε έκνομη ενέργεια. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει εκδοθεί. Ψηφίσατε ένα απαράδεκτο άρθρο προχθές -δώρο στο καρτέλ της διαπλοκής, ενώ είχε δοθεί στους καναλάρχες και το προνομιακό καθεστώς του παρόχου σήματος. Ποιος μιλά λοιπόν για νομιμότητα; Ποιος για αποσταθεροποίηση; Ποιος απαγορεύει σε βουλευτές να κυκλοφορούν στους δρόμους και να μπαίνουν σε δημόσια κτήρια;» αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης.

Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «ο λαός μας ζει μια προσπάθεια να μπει η Δημοκρατία μας στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα. Εφαρμόζονται απίστευτες αντικοινωνικές πολιτικές στο σώμα του λαού μας» κατήγγειλε ο βουλευτής. «Δεν δεχόμαστε τις καινοφανείς θεωρίες, με βάση τις οποίες, ο ρόλος των βουλευτών στους δήμους, στα συνδικάτα, στις δράσεις πολιτών, εξαντλείται μόνον στο ρόλο της λήψης ψηφισμάτων. Δεν δεχόμαστε ότι τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στην κοινωνία καθημερινά, μέσα και έξω απ’ τους θεσμούς, ανήκουν ως αρμοδιότητα στην Αστυνομία και την ενδεχόμενη αυθαιρεσία των κυβερνητικών εντολών. Δεν δέχομαι πως υπάρχουν πεπλανημένοι: όποιος τολμά να μιλά σαν υστερικός εισαγγελέας για ανομία και βία, συμψηφίζοντας εγκληματικές ενέργειες με τις αντιδράσεις του λαού, πέραν της υποκρισίας και ενός ιδιότυπου λαϊκισμού, προσπαθεί άτεχνα να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που γεννά τη βία» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

Σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η κυβέρνηση κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ «κάτι χειρότερο από καμένη γη -μια κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής» υποστήριξε ο κ. Βούτσης. Μονάχα οι μεγαλοκεφαλαιούχοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν «μια ιδιότυπη ασυλία: τα νέα γήπεδα, που ανοίγει η πολιτική σας, είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση, η δημόσια περιουσία, η επικοινωνία -για να κερδοσκοπήσουν μέσα στην κρίση όταν ο λαός μας υποφέρει. Η πολιτική σας είναι άκρως μεροληπτική, υπέρ του κεφαλαίου, στον σύγχρονο ταξικό πόλεμο που διεξάγεται στον τόπο μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ...
ysterografa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου