23 Μαρτίου 2014

Ετοιμάζεται για αποχώρηση ο Στουρνάρας;

0 σχόλια
2014-03-23_3.23.39_.png
screenshot via tovima

Αναμφίβολα, η συμφωνία με την τρόικα είναι το τελευταίο μέρος μίας αποστολής και το δάφνινο στεφάνι μπαίνει στο κεφάλι του Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος είπε ότι το μνημόνιο είναι το μοναδικό σχέδιο εξόδου από τη χώρα, το εφάρμοσε κατά γράμμα και η ολοκλήρωσή του φέρει τις τελευταίες δόσεις στη χώρα, πρωτογενές πλεόνασμα και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και κοινωνική πολιτική...
Τελικά, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του, το μνημόνιο ήταν όντως το μοναδικό σχέδιο εξόδου και όσοι επικαλέστηκαν εθνικά σχέδια ανασυγκρότησης, το έκαναν μόνο στα λόγια. Κατά την άποψή μου, ήρωες είναι όσοι θυσιάστηκαν και στιγματίστηκαν για να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα εφαρμογής του μνημονίου και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μνημονεύσει ο Στουρνάρας αν θέλει να είναι δίκαιος απέναντι στην ιστορία. Μέχρι στιγμής, ο Στουρνάρας ευχαρίστησε τους Σταϊκούρα και Μαυραγάννη, ίσως για το γεγονός ότι έκαναν πίσω στις θεωρίες των Ζαππείων.  Προς το παρόν, είναι σίγουρα ο τυχερός της ιστορίας και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος γι' αυτόν να αποφασίσει να φύγει πετυχημένος από την ηλεκτρική καρέκλα του ΥπΟικ. 

Η υψηλή ατομική διαπραγματευτική του αξία, δίνει στον Στουρνάρα τρεις βασικές επιλογές:

1) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
2) Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
3) Επίτροπος

Διοικητής της ΤτΕ είναι από το 2008 είναι ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο Διοικητής της Τράπεζας επιλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και η θητεία του, όπως και των Υποδιοικητών, είναι εξαετής. Τούτο σημαίνει πως οι εσωτερικές διεργασίες είναι πολιτικές και τραπεζικές για την επιλογή του προσώπου. Αν ο Σαμαράς αποφασίσει να προωθήσει τον Στουρνάρα για το συγκεκριμένο αξίωμα, ο σημερινός ΥπΟικ θα πάρει τη θέση του Προβόπουλου (ο οποίος πήρε αυτή του Λουκά Παπαδήμου) παρότι ο Προβόπουλος δικαιούται και δεύτερη θητεία. Σε κάθε περίπτωση, ένας εκ των δύο, ανάλογα με την έκβαση, είναι πιθανό να γίνει αντιπρόεδρος στην ΕΚΤ.

Η θέση του επιτρόπου είναι ίσως η λιγότερο πιθανή επιλογή καθότι σε αυτή την περίπτωση ο Στουρνάρας πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες των Βενιζέλου-Μπακογιάννη.

2014-03-23_4.03.55_.png

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου