17 Μαρτίου 2014

Γιατί ο Σαμαράς επιλέγει να κυβερνά με πελατειακές μεθόδους;

0 σχόλια
15-11-13-605x349.jpg

Παραθέτουμε απόσπασμα από παλαιότερο ποστ του epikairo [02/11/2012] που αφορά στα κόμματα εξουσίας και τη σύνδεση αυτών με τον πελατειασμό:

[...] Από μικρός ενθυμούμαι τα κομματικά στελέχη του διπόλου να μιλούν με θαυμασμό για την αύξηση της συσπείρωσης του κόμματός τους τις τελευταίες ημέρες, περιγράφοντάς το με έπαρση ως ''άνοιγμα των φτερών''. Αυτό που πραγματικά συνέβαινε, ήταν η πίεση -μέσω ανάκλησης μνήμης- που ασκούσαν τα κομματικά στελέχη στους πολίτες να τους επιστρέψουν με την ψήφο τους το ρουσφέτι που τους είχαν κάνει, την πράξη εξυπηρέτησης. Έβγαζαν τα μπλοκάκια με τα ονόματα, έπιαναν τα τηλέφωνα ή έστελναν υπενθυμίσεις μέσω συγγενών και φίλων...
Μα αυτό δεν ήταν αρκετό. Επιπρόσθετα, το μηχανισμό τούτο ενδυνάμωνε η προοπτική μελλοντικών εξυπηρετήσεων, η ασφάλεια τού να έχει ο πολίτης τον *άνθρωπό* του στην εξουσία, το τάξιμο που σπίτι δε χαλάει.

Δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης γενιάς, αυτό άλλαξε με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο εκπαδευτικός έπαψε να εκλιπαρεί τον βουλευτή για απόσπαση, ο αστυνομικός σταμάτησε να κυνηγά τον πολιτευτή για μετάθεση, ο στρατιωτικός έπαψε να παρακαλά τον στρατηγό για μετακίνηση, ο γιος απομυθοποίησε τη θεωρία του πατέρα του για ψήφο που ισοδυναμεί με σίγουρο διορισμό στο δημόσιο. Η πλήρης διαφάνεια σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ, καθώς απώλεσε τον λεγόμενο προεκλογικό μηχανισμό εν είδει ανοίγματος φτερών και την υφαρπαγή μη ιδεολογικών ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δύναμή του κάτω από το τραπέζι μα νίκησε πολιτικά, δρομολόγησε την μεταμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα και απέρριψε τα οθωμανικά κατάλοιπα του φεσιού και του παζαριού. [...]


Δυστυχώς, σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, τα κόμματα  έχουν επιστρέψει στην προηγούμενη πελατειακή λειτουργία -μαζί με αυτούς και η Ελλάδα. Πολλοί σίγουρα αναρωτηθήκατε για τις επιλογές Σαμαρά να γεμίσει με Μεσσήνιους την κρατική μηχανή, τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με όρους 4-2-1, την ουσιαστική κατάργηση της αξιολόγησης [μέσω opengov], την προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της πληροφορίας και το δημαγωγικό τρόπο που το κομματικό σύστημα πολιτεύεται. 

Μήπως είναι παλαβός ο Σαμαράς και επιλέγει την επιστροφή στην πελατειακή λειτουργία; Μήπως δεν αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος ή ακόμη το θυμό και την οργή μας; Μήπως δε γνωρίζει ότι η επιλογή-επιβολή να τοποθετήσει τον Παθανασίου στα ΕΛΠΕ, ενώ όλη η Ελλάδα γνωρίζει πια ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος της στατιστικής απάτης και της ένταξης της χώρας μας στο μνημόνιο είναι απόλυτα μεμπτή; Μήπως είναι στο DNA του ο πελατειασμός και δε μπορεί να ξεφύγει από τον παλαιοκομματισμό που κυριαρχεί μέσα του;

Φυσικά και  ο Σαμαράς γνωρίζει άριστα το κόστος και το όφελος της επιλογής να ενστερνιστεί τον πελατειασμό. Όμως, ο ίδιος αποφασίζει να επιλέξει το προσωπικό και το κομματικό όφελος εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Μπορεί η Ελλάδα να βουλιάζει, όμως πολλοί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ θα παραμείνουν καθότι εξυπηρετήθηκαν από το κόμμα. Ο Σαμαράς θέλει να αντισταθμίσει τη χασούρα της πολιτικής λιτότητας με τις μικροεξυπηρετήσεις. Κι αν ο πελατειασμός είναι η πραγματική αιτία χρεοκοπίας της χώρας, η καταπολέμησή του αποδείχθηκε ότι δε δικαίωσε πολιτικά τον Παπανδρέου και ο Σαμαράς προτιμά την προσωρινή υλική δικαίωση από την ιστορική, έστω και αν αυτή συνεπάγεται το συνεχή διασυρμό της χώρας. Παράλληλα, ο απόλυτος έλεγχος του κόμματος του δίδει τη δυνατότητα να ελέγξει κάθε επόμενη κίνηση, με ή χωρίς αυτόν επικεφαλής. Είναι η πολιτική της «εντολής Σαμαράς» για την οποία εμείς γελάμε ενώ εκείνος έχει επενδύσει το πολιτικό του παρόν και άμεσο μέλλον.

Αυτή είναι η αλήθεια αγαπητοί αναγνώστες· παραείναι ωμή, οκ, μα είναι η αλήθεια. Ψάχνετε αξιοκρατία; Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα «παπάκια» του Σαμαρά. Θέλετε πελατειασμό; Βρίσκεται στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό του Αντώνη. Άλλωστε, γιατί να την πατήσει όπως ο προηγούμενος; Ποιος νοιάζεται για την πατρίδα; Το μέτρημα του πατριωτισμού γίνεται με βέλη κατά των Σκοπίων, της Τουρκίας ή με το σήκωμα της ελληνικής σημαίας.
epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου