20 Μαρτίου 2014

Θριαμβευτική υπαναχώρηση

0 σχόλια
Με τον αέρα... του θριαμβευτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βγήκε σε εθνικό δίκτυο να διαψεύσει τον εαυτό του αναφορικά με τη δέσμευσή του να διανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από το 2013, όπως πρώτη φορά είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.».
Στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» την 1.9.2013 ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι το 70% του πλεονάσματος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα γραπτά μένουν...Στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» την 1.9.2013 ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι το 70% του πλεονάσματος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα γραπτά μένουν...Η πραγματικότητα όμως δεν συνάδει με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει με μορφή κοινωνικού μερίσματος μόλις 500 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι το «κοινωνικό μέρισμα» από το πλεόνασμα δεν ξεπερνά ούτε το 17%.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αν και έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι το 1 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει αναδρομικά στους ενστόλους, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα προέλθει από νέα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.
Οι πανηγυρικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν ούτε με την επίθεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα τα εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις, την περικοπή των μισθών και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς στις 250 σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, κρύβονται νέες επιβαρύνσεις και νέα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα 500 εκατ. ευρώ θα τα λάβουν υπό μορφή εφάπαξ επιδόματος 1 εκατ. Ελληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα με αυτά των οικογενειακών επιδομάτων, μεταξύ αυτών και οι ένστολοι με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2,5 δισ. κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν να τα ρίξουν στις τρύπες που θα προκύψουν στον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, τα 3 δισ. ευρώ του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας (όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση).
* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
* 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων κατά 3,9% για το 2014.
* 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
* 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών.
* Και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που απομένουν θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα.
**ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ

Ωδινεν όρος και έτεκε μυν...

Οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων στους φτωχότερους Ελληνες πολίτες είναι καλοδεχούμενη. Αρκεί ό,τι δίνεται με το ένα χέρι σήμερα να μην το παίρνει πίσω το άλλο χέρι την επομένη...
Με αυτή τη λογική ελέγχεται η, κατά τ' άλλα καλοδεχούμενη, επιστροφή κοινωνικού μερίσματος 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από την κυβέρνηση Σαμαρά όπως κι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως κατάφερε όχι μόνον να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αλλά και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα (3 δισ. το 2013) και να βγάλει την οικονομία από την κρίση, τερματίζοντας τα μέτρα λιτότητας. Και ο έλεγχος είναι αποκαλυπτικός:
Πρώτον, τα 3 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα λογιστικό κατασκεύασμα αφού το 1 δισ. αφορά την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, αφορά δηλαδή υποχρέωση δημόσιας δαπάνης που δεν έγινε για να φουσκώσει τεχνητά το πλεόνασμα.
Δεύτερον, η ρητή δέσμευση για επιστροφή στην κοινωνία του 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν τηρήθηκε από τη κυβέρνηση αφού από τα 3 δισ. επιστρέφονται μόλις 500 εκατ., δηλαδή περίπου το 17%.
Τρίτον, τα 500 εκατ. θα έπρεπε να μοιρασθούν στα 2,1 εκατ. Ελλήνων που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας κι όχι μόνον σε 1 εκατ. που στην πραγματικότητα είναι ακόμη λιγότεροι αν λογαριάσουμε τη συμμετοχή των ενστόλων (268.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει μισθό κάτω των 1.500 ευρώ χωρίς όμως αυτό να τους κατατάσσει στους χαμηλόμισθους).
Τέταρτον, το «όχι άλλα μέτρα λιτότητας» του πρωθυπουργού δεν ισχύει αφού με την προσεχή καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ για επιστροφή στους ενστόλους 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα αυτά με τη λήψη νέων μέτρων ισοδύναμης αξίας.
Πέμπτον, τα 350 εκατ. που αφορούν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με αναλογία εργοδοτών/εργαζομένων 7 προς 3) αποτελούν ουσιαστικά το αυθαίρετα υπολογιζόμενο από την κυβέρνηση καθαρό κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% επί του εργατικού κόστους. Δηλαδή εκτιμάται πως ενώ η μείωση αυτή θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 800 εκατ. ευρώ (άλλη μία τρύπα που σημαίνει νέα μέτρα), το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο επειδή οι επιχειρηματίες θα επενδύσουν και θα προσλάβουν εργαζομένους με συνέπεια αυξημένα φορολογικά έσοδα και εισφορές και μειωμένα επιδόματα ανεργίας. Θεωρούν, δηλαδή, δεδομένη την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της απασχόλησης όταν το δ' τρίμηνο 2013 η οικονομία παρέμενε σε ύφεση (-2,3%) με την απασχόληση να μειώνεται σταθερά (-2,5%) σε ετήσια βάση.
Τέλος, το αναπτυξιακό αποτέλεσμα του εφάπαξ «φιλοδωρήματος» 500 ευρώ σε 1 εκατ. Ελληνες κρίνεται από το ιστορικό προηγούμενο της κυβέρνησης Μπους το 2008 (Economic Stimulus Act 2008) όταν είχε δοθεί ένα ανάλογο ποσό στους φτωχότερους Αμερικανούς αυξάνοντας την κατανάλωσή τους 2,4% για το β' τρίμηνο μόνο, χωρίς να αποτρέψει την ύφεση στην οικονομία (από 1,8% το 2007 το ΑΕΠ των ΗΠΑ έπεσε σε -0,3% το 2008).
ΤΑ «ΚΑΥΤΑ» ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Μετά τις εκλογές ξεκινά το σκληρό ροκ

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, γνώριζε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για διανομή τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και αν μέχρι τελευταία στιγμή κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί κανονικά.
Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν πρώτη φορά ο πρωθυπουργός με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιστρέψει το 70% του πλεονάσματος, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν συμφωνούν με αυτά τα σχέδια.
Οπως έγραψε η «Κ.Ε.», κοινοτικές πηγές είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μοιράσει τα λεφτά του όποιου πλεονάσματος και εμείς να σας δώσουμε νέο δάνειο για να πληρώσετε τη δόση των δανείων σας», ξεκόβοντας με αυτό τον τρόπο κάθε κουβέντα για μέρισμα που θα ξεπερνά ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα του βέτο που έθεσαν οι δανειστές, είναι η κυβέρνηση να υποχωρήσει πλήρως, χάνοντας το ισχυρό της προεκλογικό χαρτί και να αρκεστεί στη διανομή μόλις 500 εκατ. ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ενστόλους.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η διανομή θα βασιστεί στα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια και το σύστημα χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος, το οποία αναμένεται να εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.
Τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοιραστούν περίπου 65.000 ένστολοι, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ και 935.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, άνεργοι, ανάπηροι κ.ά., οι οποίοι θα μοιραστούν τα υπόλοιπα 470 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία
Η διαπραγμάτευση, που κράτησε 178 ημέρες, κατέληξε σε μια κατά κάποιον τρόπο κοινή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ώστε τα «καυτά» ζητήματα τα οποία θα προκαλούσαν ενδοκυβερνητικές αναταράξεις να μείνουν ως έχουν για μια μεταβατική περίοδο και να συζητηθούν ξανά μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στους δανειστές από την πρώτη στιγμή ότι για μια σειρά από θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι η ψήφισή τους από τη Βουλή ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει κυβερνητική αστάθεια. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα «αγκάθια» που προέκυψαν από τη λίστα του ΟΟΣΑ (γάλα, βιβλία, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, φαρμακεία), την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις απολύσεις το 2015 στο Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθώντας να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έλεγε ότι οι επικεφαλής της τρόικας «κάνανε πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές», προσθέτοντας ότι «έτσι γίνεται πάντα, απλώνουν δέκα θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι σε κάποια θα υποχωρήσουν».
Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι η τρόικα εμφανίστηκε αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις και ειδικά στη λίστα του ΟΟΣΑ, όπου η κυβέρνηση κατάφερε εν μέρει να διασώσει, τουλάχιστον προσωρινά, το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ:
* Το 75% με 80% υιοθετούνται ως έχουν.
* Το περίπου 15% προσαρμόζεται σε θέσεις της ελληνικής πλευράς.
* Ενα ποσοστό 15% είτε απορρίπτεται είτε θα εξεταστεί αργότερα. (Στην τελευταία κατηγορία είναι, για παράδειγμα, οι εισφορές υπέρ τρίτων)
Εργασιακά-ασφαλιστικά
Ολα τα καυτά θέματα πήραν αναβολή για μετά τις εκλογές υπό τον φόβο της καταψήφισής τους από τη Βουλή. Η μάχη θα δοθεί και πάλι σε έξι μήνες, όπου μέχρι τότε θα δοκιμαστεί το υφιστάμενο σύστημα. Παράλληλα, θα έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις διεθνείς πρακτικές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις.
Οι τριετίες διασώθηκαν μόνο για όσους είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, θα ισχύουν μειωμένες κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους, που θα προσληφθούν στο μέλλον.
Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, αποφασίστηκε να επιμεριστεί σε 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους.
Δημοσιονομική ατζέντα και φορολογικά
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 από 1.000 και στα 500 ευρώ, από 2.500 ευρώ που είναι σήμερα.
* Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν απ' το 1994.
* Αύξηση από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου ορίου από μισθούς και συντάξεις για χρέη προς το Δημόσιο.
Απολύσεις και μισθολογικά του δημοσίου τομέα
Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να αποσυνδέσει τις απολύσεις από την κινητικότητα το 2015, καθώς η τρόικα ζητούσε να τεθεί από τώρα για του χρόνου συγκεκριμένος στόχος, 5.000 νέων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Σε αντάλλαγμα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε να δώσει τον Οκτώβριο συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων,οι οποίες όμως θα προκύψουν από τα πειθαρχικά παραπτώματα, την αναδιάρθρωση και την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση.
Η επόμενη μέρα...
Τα δύσκολα δεν πέρασαν για την κυβέρνηση, καθώς μετά την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις επόμενες μέρες την ολοκλήρωση του MOU, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή e-mail με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκθέσεις προόδου προς το Eurogroup της 1ης Απριλίου και προς το δ.σ. του ΔΝΤ.
Ωστόσο, για να εισπράξει τις δόσεις των 10,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, θα πρέπει έως την 1η Απριλίου να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους που θα περιλαμβάνουν όλα τα συμφωνηθέντα με την τροίκα, ώστε το άτυπο Eurogroup της Αθήνας να εγκρίνει την καταβολή των δόσεων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η εκταμίευση των δόσεων να γίνει τμηματικά έως τον Μάιο, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 9,8 δισ. ευρώ.
Πού έγιναν οι σημαντικότερες αλλαγές
* Γάλα: Δημιουργούνται ουσιαστικά τρεις κατηγορίες γάλακτος.
* Η πρώτη είναι το «γάλα ημέρας». Λέγεται έτσι επειδή έχουν μεσολαβήσει 24 ώρες από τη στιγμή του αρμέγματος μέχρι την παστερίωσή του και στο ράφι θα μπορεί να μείνει για δύο ημέρες.
* Η δεύτερη κατηγορία είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης. Καταργείται η θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών και η λήξη θα ορίζεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην Ε.Ε. το χαμηλής παστερίωσης είναι 6, 10 και 11 ημερών.
* Η τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης.
* Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία και με ανώτατη τιμή τη σημερινή, η οποία θα ισχύει μέχρι και το 2016. Καταργείται το οριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, 33%. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες, ώστε αν έχουν πέσει οι τιμές να συνεχιστεί το καθεστώς πώλησης από τα φαρμακεία. Αλλιώς θα ανοίξει θέμα διάθεσής τους και από τα σουπερμάρκετ, όπως και άλλα σημεία λιανικής.
* Φαρμακεία: Δεν θα επιτρέπεται το άνοιγμα από μη φαρμακοποιούς αλλά θα υπάρχει ελαστικότητα στα όρια σύμπραξης για την ίδρυση φαρμακείων.
* Βιβλία: Καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης στα μη λογοτεχνικά βιβλία. Στα λογοτεχνικά ισχύει η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση.
* Ψωμί: Η πώληση του ψωμιού θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.
* Ξενοδοχεία: Ελεύθερα θα κατασκευάζονται ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές.
* Φόροι υπέρ τρίτων: Αποδοχή περιορισμένου «πακέτου» για τώρα, αλλά δέσμευση για τη διενέργεια νέων μελετών στα Ταμεία που πλήττονται.

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε λέξη για το φόνο

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατηγορώντας προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ότι αυτός «είναι το Μνημόνιο» και ότι αποκρύπτει πίσω από παροχολογίες την αλήθεια για το δυσβάσταχτο περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του που έγινε αμέσως μετά την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τη συμφωνία με τους ξένους δανειστές, τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύβει το νέο Μνημόνιο που έρχεται μετά τις ευρωεκλογές. «Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο. Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο Μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχεια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το Μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το Μνημόνιο. Και από το Μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας την κυβέρνησή του».

Πυρ ομαδόν

ΔΗΜΑΡ: «Η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας, όπως την αντιλαμβάνεται και την παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά πολιτική επιβεβλημένη», αντέδρασε η «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπροστά στην ανάγκη «να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα», υπέκυψε στις πιέσεις, περιέκοψε δραστικά το ποσό που θα διατεθεί και προσανατολίζεται να το διανείμει και με πελατειακά κριτήρια. «Το πλεόνασμα που προέκυψε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να διατεθεί στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε.
ΚΚΕ: Η συμφωνία έχει τη «σφραγίδα του κεφαλαίου», σχολίασε το ΚΚΕ. Μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά, διαπίστωσε. «Τα μέτρα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών. Η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος», σημείωσε.
ΣΧΕΔΙΟ Β: «Ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει... γιατί;» αναρωτήθηκε το «Σχέδιο Β» για να απαντήσει θέτοντας ερωτήματα:
* Επειδή η ύφεση ξεπέρασε το 25% και η ανεργία το 30%;
* Επειδή κανείς δεν προβλέπει ανάκαμψη ούτε το 2016-2017 που να μπορεί να δημιουργήσει έστω και μία θέση εργασίας;
* Επειδή η σχέση αποσχολούμενων με μη απασχολούμενους (συνταξιούχοι, παιδιά, νέοι, άνεργοι κ.ά.) είναι και στο Ιράκ την εποχή του πολέμου; Ή μήπως επειδή το χρέος -και όλα αυτά έγιναν για το χρέος- ξεπέρασε το 175% του ΑΕΠ;

Ευ. Βενιζέλος: Τελευταία βήματα προς την έξοδο από το Μνημόνιο

Για αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και δυσκολίες, αλλά και «τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», έκανε λόγο ο Ευ.Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας.
Σε γραπτή του δήλωση από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα «αποστομωτικό στοιχείο» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στρέψει την προσοχή της στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας που χαρακτήρισε «σαράκι» για την κοινωνία και τη νέα γενιά.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, τώρα μπορούν να στηριχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς νέα μέτρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις.
Στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία «μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το Μνημόνιο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου