4 Οκτωβρίου 2011

Βαθιά στα… «κόκκινα» οι διεθνείς αγορές

0 σχόλια
Βαθιά στα… «κόκκινα» οι διεθνείς αγορές
Με το χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα και μαζί της το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς για το σύνολο των διεθνών αγορών, με το κλίμα να επιβαρύνεται ώρα με την ώρα λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την διαχείριση της κρίσης χρέους...
στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγάλες αναδυόμενες ασιατικές αγορές.
Ενδεικτικό της χείριστης δυνατής ψυχολογίας που διατρέχει τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια είναι και το γεγονός πως ενώ η αμερικανική αγορά άνοιξε σχετικά ήπια με ‘καύσιμο’ τις θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις για τον κλάδο της μεταποίησης και τις κατασκευαστικές δαπάνες που αποδείχθηκαν καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, πολύ γρήγορα «γύρισε» βαθιά στα κόκκινα. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η καταβαράθρωση του τίτλου της AMR Corp. μητρικής της American Airlines, του τρίτου μεγαλύτερου αμερικανικού αερομεταφορέα, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις – και οι φόβοι των επενδυτών – για πιθανή χρεοκοπία της εταιρείας, ή για άμεση υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Η μετοχή της εταιρείας έφτασε να σημειώνει βουτιά της τάξης του 35%!
Ανάλογη «συμμετοχή» στην κατακρήμνιση των αμερικανικών δεικτών είχαν και οι μετοχές των Citi και BofA που υποχώρησαν κατά περισσότερες από 9 ποσοστιαίες μονάδες έκαστη.
Γενικότερα οι επενδυτές κινούνται υπό το βάρος των αρνητικών εκτιμήσεών τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Υπό αυτό το κλίμα οι μεγάλες ευρωαγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, αρχής γενομένης από το Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 τερμάτισε στις 5.076 μονάδες και στο -1,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 2.927 μονάδες με απώλειες της τάξης του 1,85%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 2,28% στις 5.377 μονάδες.
Στην αμερικανική αγορά τέλος, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,37% στις 10.655 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στο -3,29% και στις 2.336 μονάδες και ο S&P στο -2,85% και στις 1.099 μονάδες.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου