24 Μαΐου 2012

"Μάχη για να μείνουμε στο ευρώ"

0 σχόλια

"Στην Ελλάδα δεν αξίζει η απομόνωση. Δεν αρμόζει το περιθώριο". Άρθρο -παρέμβαση του Γιώργου Χατζημαρκάκη.
"Η πνευματική και πολιτική παράδοση που ανέδειξε την έννοια του μέτρου ως κριτήριο ζωής και γνώμονα για τις κοινές υποθέσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί σ' ένα ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο τείνει να κυριαρχήσει η αμετροέπεια.
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης στηρίχθηκε σ' ένα σαθρό πελατειακό σύστημα που ζημίωσε την ελληνική κοινωνία. Στον πυρήνα όμως της κοινωνικής ζωής και του κώδικα αξιών του Έλληνα κυριαρχεί η έννοια του μέτρου, του δικαίου, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Στην πολιτική του αντίληψη, αυτή η στάση ζωής ορίζεται στον χώρο του Κέντρου όπου διαχρονικά εντάσσεται ο ελληνικός λαός. Εξαίρεση από αυτή την επιλογή αποτελούν οι ταραγμένες εποχές όπου η σύγχυση και ο πανικός οδηγούν τους ανθρώπους στα άκρα.
Σε μια τέτοια καμπή βρίσκεται τώρα η ελληνική κοινωνία. Πρώτοι οι Έλληνες, στην Ενωμένη Ευρώπη, βιώνουν μια βίαιη αλλαγή στη ζωή τους. Και αντιδρούν οδηγούμενοι στα άκρα. Αντιδρούν με πανικό και οδεύουν εκεί όπου δεν ανήκουν. Βρίσκονται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αυτοάμυνας.
Δεν αδικώ μια κοινωνία για τον θυμό που εξέφρασε, όταν το 30% των οικογενειών της δοκιμάζεται από την ανεργία και την ανέχεια. Δεν μπορεί να πλήττεται ο πυρήνας της κοινωνικής συνοχής ενός λαού και να του λες πως πρέπει να βαδίσει σε μονόδρομο λιτότητας.
Κάποιοι όμως πρέπει να δράσουν για να σταματήσει η ξέφρενη πορεία προς τον γκρεμό. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα όλοι μιλούν με δραματικούς όρους για την επόμενη ημέρα στη χώρα. «Ζητείται ελπίς», κατά τη γραφή του Αντώνη Σαμαράκη.
Η αλήθεια είναι πως το παλιό πολιτικό σύστημα είναι κλινικά νεκρό. Ομως δεν έχει ακόμα ξεψυχήσει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Δεν είναι ορατή λοιπόν η ελπίδα. Πρόκειται ωστόσο για ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τον προσανατολισμό της. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο.
Αυτή την ώρα, δεν είναι μονόδρομος η παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη. Είναι επιλογή. Είναι ο δρόμος για συμμετοχή στη νέα «μάχη» που ξεκινά στην Ευρώπη ανάμεσα στον ελλειμματικό Νότο και τον πλεονασματικό Βορρά. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Ελλάδα από τον φυσικό της χώρο και αυτή την ιστορική διαπραγμάτευση της Ευρώπης. Οι συνέπειες θα είναι μόνο αρνητικές.

Παράλληλα, είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό σε όλους πως ο ελληνικός λαός δεν επαιτεί. Ζητά να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και τον σεβασμό της Ευρώπης. Το δικαιούται. Οχι χαριστικά για τον πολιτισμό των προγόνων του, αλλά για τις δημιουργικές δυνάμεις που κρατά ζωντανές σήμερα στους κόλπους του.
Για τους ανθρώπους που επιχειρούν απέναντι στο πιο δαιδαλώδες και αντιπαραγωγικό κράτος της Ευρώπης και επιμένουν να παράγουν κορυφαία προϊόντα στον διατροφικό κλάδο, διακρίνονται στις επιστήμες της υγείας αλλά και στις νέες τεχνολογίες και παράλληλα προάγουν πολιτισμό. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη ποικιλοτρόπως.
Ποιος μπορεί να αγνοήσει στην Ευρώπη μια μικρή χώρα με τόσο μεγάλο επιστημονικό δυναμικό να αναζητά ευκαιρίες και διέξοδο δημιουργίας; Ποιος μπορεί να σπρώξει στην άβυσσο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης; Ποιος μπορεί να τεμαχίσει την Ευρώπη στο όνομα μιας αδιέξοδης πολιτικής επιλογής;
Η παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ είναι επιλογή. Μια επιλογή που πρέπει να στηριχθεί από δύο: τον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, σταθερή στην αντίληψη του κεντρώου χώρου, θέλει την παραμονή στην Ευρώπη. Πρέπει να στείλει το μήνυμα αυτό και στην κάλπη, ακόμα κι αν φοβάται την ερμηνεία που θα δώσουν οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Δεν θα έχει μεγάλη σημασία. Το πελατειακό σύστημα θα ξεψυχήσει σύντομα. Ο μεταπρατικός του ρόλος ακυρώνεται με την ψήφο παραμονής στο ευρώ, ενώ ενισχύεται μ' ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα, οδηγώντας τη χώρα στο περιθώριο.

Η Ευρώπη οφείλει να ενθαρρύνει την πρώτη επιλογή, ξεκαθαρίζοντας πως θα στηρίξει την ανάπτυξη, δίνοντας ευκαιρίες στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης κρίνεται τώρα. Η εμμονή σε λάθος συνταγές οδηγεί σε περιπέτειες.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών".
cretabomb.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου