12 Δεκεμβρίου 2012

Το Γκραν Κάνιον είναι τόσο παλιό όσο οι δεινόσαυροι

0 σχόλια

Το Γκραν Κάνιον είναι τόσο παλιό όσο οι δεινόσαυροι

Τελικά στο Γκραν Κάνιον περπατούσαν δεινόσαυροι;
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα λέγαμε κατηγορηματικά “όχι” αφού το τεράστιο φαράγγι έχει ηλικία 6 εκατομμυρίων ετών. Αυτό πιστεύαμε μέχρι σήμερα! Όμως, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το Γκραν Κάνιον μπορεί να δημιουργήθηκε τελικά πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια!
Το φαράγγι διατρέχει ο ποταμός Κολοράδο. Έχει μήκος 450 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος του είναι σε ορισμένα σημεία μέχρι και 29 χιλιόμετρα και έχει βάθος 1,6 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κολοράδο, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, αρχικά το φαράγγι διέτρεχαν δυο ποταμοί, κανένας εκ των οποίων δεν είναι ο σημερινός Κολοράδο. Το δυτικό τμήμα του φαραγγιού δημιουργήθηκε από τη διάβρωση πριν από 70 εκατ. χρόνια ενώ το ανατολικό σχηματίστηκε αρκετά αργότερα, πριν από 55 εκατ. χρόνια. Ο ποταμός Κολοράδο βρήκε έτοιμη διέξοδο από τα δυο προηγούμενα ποτάμια και με τα ορμητικά του νερά “κατέλαβε” την τεράστια αυτή σχισμή της γης. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της θερμοχρονολόγησης: μέτρησαν τη θερμοκρασία των βράχων. Όσο περισσότερα χρόνια έχει δημιουργηθεί το Γκραν Κάνιον, τόσο πιο κρύοι πρέπει να είναι οι βράχοι του. Και διαπίστωσαν ότι είναι.
Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την εγκυρότητα της μεθόδου και υποστηρίζουν πως αποκλείεται το μεγάλο φαράγγι να είναι τόσο παλαιό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου