21 Απριλίου 2013

"ΨΗΝΕΤΑΙ" ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

0 σχόλια

Ζήτημα χρόνου είναι ο ανασχηματισμός, μετά και την αποκάλυψη της απόφασης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε πέντε υπουργεία και ενός υφυπουργού σε ένα έκτο, που προκάλεσε... 
Με τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών, ο Σαμαράς μπορεί να έχει δικό του «μάτι» σε κάθε υπουργείο που θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί πάντως να κλείσει τη συζήτηση, για να μην ακυρωθεί το προνόμιο του πρωθυπουργού να επιλέγει ο ίδιος τη χρονική στιγμή των όποιων αλλαγών, αλλά και επειδή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα, καθώς δεν γνώριζαν για την απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα επισήμως δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών σε όλα τα υπουργεία, αφήνοντας αιχμές ότι το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι λιτό και λειτουργικό, με ιδιαίτερη έμφαση στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Βλέψεις ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επιθυμεί άμεσα τον ανασχηματισμό, για δύο λόγους σύμφωνα με πληροφορίες:
Πρώτον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να μπουν «πράσινοι» σε υπουργεία τα οποία θα βοηθήσουν στην πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ (όπως το Εσωτερικών και το Ανάπτυξης).
Δεύτερον, εποφθαλμιά υπουργεία τα οποία έχουν κοινωνικό χαρακτήρα (όπως το Εργασίας), τα οποία θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στη σκληρή δεξιά γραμμή του Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι η ΔΗΜΑΡ ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη συμμετοχή της στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος έχει προτείνει στον κ. Σαμαρά η πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου να προέρχεται από ένα κόμμα, το θέμα αυτό όμως κλείνει ουσιαστικά με το ΦΕΚ σύστασης θέσεων αναπληρωτών σε όλα τα υπουργεία, καθώς ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να βάλει σε κάθε υπουργό έναν αναπληρωτή, που θα είναι το δικό του «μάτι».
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει σε όλα αυτά να προσθέσει και έναν αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή και έναν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης («σφήνα» στους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ), κατόπιν της απόφασής του που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 17 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει ξεχωριστές αρμοδιότητες και αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ειδική «ομάδα δράσης» με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, που θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν ο γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, ψυχίατρος στο επάγγελμα, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει να ελέγχει κατά πόσον υλοποιούνται οι κεντρικές αποφάσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα διεθνών σχέσεων, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είθισται να παρακολουθεί μνημονιακά ζητήματα και, εφόσον χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, που έτσι κι αλλιώς είναι ο άνθρωπος του κ. Σαμαρά για «δύσκολες αποστολές» στη Βουλή.
Η ομάδα αυτή θα βρίσκεται φυσικά σε στενή επαφή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, και τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος είναι ο συντονιστής του μεγάρου Μαξίμου με το αρμόδιο υπουργείο.
Ειδική ομάδα
Κυβερνητικές πηγές αρνούνται βεβαίως ότι όλα αυτά αποτελούν «καπέλο» στον κ. Μανιτάκη, αντίθετα λένε ότι στόχος είναι να υποστηριχθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε «καρφώσει» συναδέλφους του για καθυστερήσεις. Το μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει άλλωστε ότι η μείωση του δημόσιου τομέα αφορά όλα τα υπουργεία, για αυτό ήδη ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από όλους να ξεκινήσουν άμεσα τις αξιολογήσεις σε φορείς υπό την εποπτεία τους
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου