20 Απριλίου 2013

Πρώτη δύναμη η αδιαφορία

0 σχόλια

Οι φοιτητές χρόνο με τον χρόνο γυρνούν την... πλάτη τους στις φοιτητικές παρατάξεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπου η αποχή κυμάνθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα.

Πρώτη δύναμη η αδιαφορία
Το κλίμα ήταν εξαιρετικά υποτονικό στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας, καθώς όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, πολλοί φοιτητές είναι απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση στη χώρα και την οικονομική κρίση ενώ εμφανίζονται προβληματισμένοι όσον αφορά το μέλλον τους στην αγορά εργασίας.
Στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν πάνω από 100.000 φοιτητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, λίγο πάνω δηλαδή από το 50% των ενεργών φοιτητών. Για ακόμη μία χρονιά, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να διαλύσουν το θολό τοπίο όσον αφορά τη δυναμικότητά τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων παραπέμπεται και πάλι για την... επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ΔΑΠ παρέμεινε πρώτη δύναμη για 27η συνεχή χρονιά, η ΠΑΣΠ φέρεται να έχει χάσει μέρος των δυνάμεών της διατηρώντας ωστόσο υψηλά ποσοστά σε σχολές «προπύργια» όπως του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού της, ενώ οι αριστερές παρατάξεις καταγράφουν μικρή άνοδο.
Περιφρονούν τις παρατάξεις Θοδωρής Ζέρβας, ΔΑΠ  «Η συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές εκλογές ήταν πεσμένη μέχρι νωρίς το απόγευμα, καθώς το τελευταίο διάστημα δείχνουν μία περιφρόνηση στις παρατάξει
Περιφρονούν τις παρατάξεις
Θοδωρής Ζέρβας, ΔΑΠ

«Η συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές εκλογές ήταν πεσμένη μέχρι νωρίς το απόγευμα, καθώς το τελευταίο διάστημα δείχνουν μία περιφρόνηση στις παρατάξεις, η οποία οφείλεται στη γενικότερη δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς. Εμείς είμαστε η μοναδική παράταξη που θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, και γι΄ αυτό τον λόγο θα αναδειχθούμε και φέτος πρώτη δύναμη».
Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τις πραγματικές δυνάμεις των παρατάξεων, καθώς δεν είχαν ενσωματωθεί αποτελέσματα από τις μεγάλες σχολές.
Προσδοκίες ανόδου Ελάτη Ποντικοπούλη, Αρ. Ενότητα  «Υπάρχουν προσδοκίες για άνοδο της Αριστερής Ενότητας μέσα στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς είναι από τις ελάχιστες παρα
Προσδοκίες ανόδου
Ελάτη Ποντικοπούλη, Αρ. Ενότητα

«Υπάρχουν προσδοκίες για άνοδο της Αριστερής Ενότητας μέσα στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς είναι από τις ελάχιστες παρατάξεις που μάχονται για να μην περάσουν μέτρα που θα πλήξουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο 2ο έτος της σχολής, υπήρχε ικανοποιητική προσέλευση μέχρι το μεσημέρι».
Στη Νομική Σχολή της Αθήνας, μία από τις κεντρικότερες σχολές της χώρας, τα τραπεζάκια και οι αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων ήταν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα φέτος, απουσίαζαν και οι γνωστές αφίσες από συγκεκριμένες παρατάξεις με τις οποίες διαφημίζονται πάρτι και εκδρομές στη... Μύκονο.
Απογοητευμένοι οι φοιτητές Νίκος Κουζούπης, ΠΑΣΠ  «Οι φοιτητές είναι απογοητευμένοι και θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι λύσεις στα θέματα που τους ταλανίζουν δεν μπορούν να δοθούν από τις παρατάξεις. Ω
Απογοητευμένοι οι φοιτητές
Νίκος Κουζούπης, ΠΑΣΠ

«Οι φοιτητές είναι απογοητευμένοι και θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι λύσεις στα θέματα που τους ταλανίζουν δεν μπορούν να δοθούν από τις παρατάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί φοιτητές που συμμετέχουν στις εκλογές, με γνώμονα το τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη και πώς μπορεί να βοηθήσει για μια καλύτερη ανώτατη εκπαίδευση».
Υποτονικό ήταν το κλίμα και στο Α.Π.Θ., στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή να εκτιμάται κοντά στο 50%. Μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν η προσέλευση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κατά τα λοιπά, μικρή ένταση επικράτησε στις 3 το μεσημέρι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων. Ομάδα νεαρών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αναποδογύρισαν τραπεζάκια φοιτητικών παρατάξεων και κατέστρεψαν φυλλάδια και αφίσες. Φοιτητές που ήταν μέσα στο ίδρυμα τους απώθησαν και το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι και στα Εξάρχεια, όταν μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων με κουκούλες επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην περιοχή του Χημείου, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη. Τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο μέχρι αργά το βράδυ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου