24 Οκτωβρίου 2013

Τηλεφωνικές υποκλοπές: Το Βερολίνο καλεί για εξηγήσεις τον πρέσβη των ΗΠΑ

0 σχόλια

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα, φαίνεται ότι το Βερολίνο δεν έχει πεισθεί ακόμη - Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το θέμα

Για εξηγήσεις κάλεσε σήμερα το Βερολίνο τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αυτή τη στιγμή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολλάντ για το θέμα που έχει προκύψει.

Μπορεί ο Ομπάμα να διαβεβαίωσε χθες τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι δεν παρακολουθείται το κινητό της, ωστόσο, φαίνεται πως το Βερολίνο δεν έχει πεισθεί ακόμη, για αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζον Έμερσον.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel ότι με την ευκαιρία αυτή, θα εκτεθεί με σαφήνεια η θέση της γερμανικής κυβέρνηση για το θέμα.

«Αν αυτά που ακούμε είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο. Οι Αμερικανοί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε ότι το κινητό του θα παρακολουθείτο από χρόνια, «αλλά όχι από τους Αμερικανούς».

Πάντως, από το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία και κυρίως στα πολιτικά κόμματα.

Ο σημερινός γερμανικός Τύπος θεωρεί ότι οι πληροφορίες για πιθανή παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ αποτελεί πλήγμα για την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία εμφανίσθηκε να δείχνει κατανόηση από την έναρξη των αποκαλύψεων για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA.

Πάντως, η εφημερίδα Tagespiegel σχολίασε επιτιμητικά τον χειρισμό της υπόθεσης από την Μέρκελ γράφοντας: «Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με επιθετικό τρόπο δηλώνοντας ότι όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι αναγκαία, όλα είναι χρήσιμα, όλα είναι γνωστά, όλα είναι νόμιμα. Η Γερμανία προσπάθησε μέχρι σήμερα να είναι περισσότερο αμυντική και η Μέρκελ γελοιοποιήθηκε».

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το καλοκαίρι η Μέρκελ είχε δηλώσει βέβαιη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν την κατασκόπευαν. Τη στιγμή που οι πρώτες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν χρονολογούνται από τον Ιούνιο, «ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για τη σημασία όλων αυτών των πληροφοριών, ούτε για το αν αποτελούν πραγματικά πρόβλημα ή όχι», αναφέρει η Tagespiegel.

Για την Die Welt, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδώσει την μεγαλύτερή τους σύμμαχο.

«Η Μέρκελ προσέφερε υπηρεσία εμφανιζόμενη τόσο μετριοπαθής και τόσο βολική επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία είχε ανάγκη την συνεργασία με τους Αμερικανούς και ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επέτρεψαν την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ακόμη και η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να τα έχει πει καλύτερα», υπενθυμίζει η Die Welt και προσθέτει: «Και είναι αυτή η ένθερμη συνήγορος που έχει σήμερα χειροπιαστές αποδείξεις ότι το προσωπικό κινητό της τηλέφωνο παρακολουθείτο».

Για την εφημερίδα ο όρος «απαράδεκτο», που βρίσκεται στα χείλη των γερμανικών πολιτικών είναι μία λέξη όπου συνδυάζεται «ο αποτροπιασμός και η αδυναμία».

Η Suddeutsche Zeitung γράφει ότι οι Ευρωπαίοι προαφανώς δεν μπορούν να παραδώσουν μαθήματα στους Αμερικανούς για το θέμα αυτό, θέτοντας τη ρητορική ερώτηση: «Ποιος θα πάει να πει στους Αμερικανούς, κοιτώντας τους στα μάτια: 'δεν είναι αλήθεια ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα;».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου