17 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται ποινικές διώξεις για τη λίστα Λαγκάρντ

0 σχόλια

Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες εκλήθησαν από το ΣΔΟΕ προς απολογία, οι περισσότεροι δεν εμφανίστηκαν, γεγονός που έχει εξοργίσει τις αρχές

Ένα βήμα πριν τις πρώτες ποινικές διώξεις και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος φαίνεται ότι βρίσκονται οι αρχές που ερευνούν την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Μετά την πάροδο σχεδόν 10 μηνών από την στιγμή όπου το ΣΔΟΕ παρέλαβε την λίστα για έλεγχο, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πολλούς επιφανείς επιχειρηματίες που διέθεταν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC στην Γενεύη και τα οποία δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες εκλήθησαν από το ΣΔΟΕ προς απολογία, εν τούτοις οι περισσότεροι από αυτούς δεν εμφανίστηκαν, γεγονός που εξόργισε τις αρχές.

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι γνωστοί επιχειρηματίες να καλύπτονται πίσω από τους δικηγόρους και το γεγονός ότι είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία και να μην εμφανίζονται ενώπιον των αρχών για ανάκριση», επισημαίνεται αρμοδίως.

Τονίζεται ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες του ΣΔΟΕ όχι μόνο να ανακρίνουν τον οποιονδήποτε φορολογούμενο άλλα και να διατάσσουν την σύλληψη του.

Ο νόμος επίσης δίνει περιθώριο σε κάποιον Έλληνα κάτοικο της χώρας διορία πέντε ημερών να παρουσιαστεί ενώπιον του ΣΔΟΕ προκειμένου να «εκθέσει» τις απόψεις του.

Στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί τότε ο φάκελος μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένος από το ΣΔΟΕ και να παραδοθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Δικαστική πηγή ανάφερε στον protothema.gr ότι «το σίγουρο είναι ότι θα διώχνουν για φοροδιαφυγή. Όμως, επειδή τα χρήματα αυτά που ήταν προϊόν φοροδιαφυγής και κατατέθηκαν σε τράπεζα του εξωτερικού (HSBC) ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να διωχθούν και για ξέπλυμα χρήματος που είναι κακουργηματική πράξη σε διάρκεια».

Οι επιχειρηματίες που έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ είναι περισσότεροι από 30 κάποιοι εκ των οποίων είναι και κάτοικοι εξωτερικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου