9 Νοεμβρίου 2013

ΟΗΕ: Ο τυφώνας προκάλεσε καταστροφές που θυμίζουν το τσουνάμι του 2004

0 σχόλια


Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς - Πάνω από 800.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους - Αδύνατη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων - Βίντεο και φωτογραφίες από τις περιοχές που επλήγησαν

Ανυπολόγιστες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές οι συνέπειες από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών του ΟΗΕ Ροντ Στάμπα, ο στρατός περισυλλέγει συνεχώς πτώματα χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να υπολογιστεί ο αριθμός των  θυμάτων, ενώ χαρακτήρισε την καταστροφή ανάλογη με εκείνη από το τσουνάμι του 2004.

Ο στρατός των Φιλιππίνων άρχισε να περισυλλέγει τα πτώματα που κείτονται στις πληγείσες από τον τυφώνα Χαϊγιάν περιοχές, κυρίως στην πρωτεύουσα Τακλομπάν της επαρχίας Λέιτε, ενώ οι αρχές βλέποντας τις εικόνες καταστροφής, εκφράζουν φόβους πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων αναμένεται να διεξαχθούν με "μεγάλη δυσκολία" καθώς οι δρόμοι μεταξύ του αεροδρομίου και των πόλεων που χρειάζονται βοήθεια είναι απροσπέλαστοι.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές παρομοίασε σήμερα την καταστροφή από τον τυφώνα Χαϊγάν στις Φιλιππίνες με το τσουνάμι που σάρωσε την Ασία το 2004 και το οποίο στοίχισε τη ζωή 220.000 ανθρώπων.

Ο Σεμπάστιαν Ροντ Στάμπα, επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών του ΟΗΕ που έφθασε στην πόλη Τακλομπάν της πλέον πληγείσας επαρχίας Λέιτε για να προετοιμάσει την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι "η τελευταία φορά που είδα καταστροφή αντίστοιχης κλίμακας ήταν μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτή είναι μαζική καταστροφή. Υπάρχουν αυτοκίνητα πεταμένα παντού και οι δρόμοι είναι γεμάτοι ερείπια".

Πιθανότατα εκατοντάδες οι νεκροί από τον σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τζέρικο Περίλα 



Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν έχει πιθανότατα προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε μια από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις των Φιλιππίνων, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος μετέβη σήμερα στον τόπο της καταστροφής.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των θυμάτων που χάθηκαν στην παράκτια πόλη Πάλο και τα περίχωρά της, στην ανατολική ακτή του αρχιπελάγους, ο υπουργός Ενέργειας Τζέρικο Περίλα απάντησε:"εκατοντάδες νομίζω".

Πολλά πτώματα βρίσκονταν στους δρόμους, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τις δυνάμεις της αεροπορίας, στις πόλεις Τακλομπάν και Λειτέ στις κεντρικές Φιλιππίνες, ανέφερε ο Τζον Άντριους αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων.



Οι Φιλιππίνες προσπαθούν σήμερα το πρωί να καταρτίσουν έναν πρώτο απολογισμό, την επομένη της έλευσης του τυφώνα Χαϊγιάν στο κεντρικό αρχιπέλαγος, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση σε πόλεις και χωριά που σάρωσε η μανία του.

Η επαρχία Λέιτε, η πλέον πληγείσα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, είναι από τις φτωχότερες της χώρας και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Το ποσοστό της φτώχειας ανερχόταν σε 31,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 27,9% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. 

 

Η επαρχία είναι γνωστή γιατί στις ακτές της τον Οκτώβριο του 1944 αποβιβάστηκαν μονάδες των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από την πτώση της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Μανίλας "οι ζημιές και οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες στις πληγείσες επαρχίες Λέιτε, Ανατολική Σαμάρ Ρομπλόν, Μαριντούκε και Ακλάν".

Η Λέιτε είναι από τις μεγαλύτερες επαρχίες της περιφέρειας Βιζάγιας, με έκταση 5.713 τετραγωνικών χλμ. Συνδέεται με το νησί Σαμάρ με τη Γέφυρα Σαν Χουανίκο, τη μεγαλύτερη στις Φιλιππίνες.

Τοπικός αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι εκατό νεκροί κείτονται σε δρόμους της πρωτεύουσας Τακλομπάν και άλλοι τόσοι είναι οι τραυματίες. Ο κόσμος έτρεξε σε καταφύγια, ορισμένα από τα οποία επίσης καταστράφηκαν από τον τυφώνα. "Πολλοί άνθρωποι είναι στο δρόμο γιατί δεν έχουν πού να πάνε".



Οι αρχές τονίζουν ότι οι περιορισμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν τον προσδιορισμό του μεγέθους των ζημιών στην επαρχία αυτή. "Ανησυχούμε πολύ από την κατάσταση εδώ. Προτεραιότητά μας είναι να έχουμε πρόσβαση το νωρίτερο δυνατόν στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, με τη χρήση ελικοπτέρων και μονάδων του στρατού. Επικεντρωνόμαστε στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης".

Οι αρχές έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές ενώ δεν υπάρχουν επικοινωνίες γεγονός που δυσκολεύει το έργο της επιβεβαίωσης της έκτασης των ζημιών σε μια ευρύτερη περιοχή με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους στις κεντρικές Φιλιππίνες. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί εκεί» ανέφερε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Ρενέ Αλμένρτας. «Προτεραιότητά μας είναι τώρα να στείλουμε πολλές δυνάμεις όσο το δυνατόν ταχύτερα. Εστιάζουμε στη διάσωση και την ανακούφιση των πληγέντων» συμπλήρωσε.

Ο σούπερ τυφώνας ίσως η ισχυρότερη θύελλα που έπληξε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές, πέρασε από τις Φιλιππίνες αφού πρώτα ισοπέδωσε σπίτια, προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες και δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου ενεργειακό μπλακ άουτ σε μια σειρά από νησιά του αρχιπελάγους. Στην πόλη Τακλομπάν στις κεντρικές Φιλιππίνες που σύμφωνα με όλες στις αναφορές, ο τυφώνας προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και είναι υπαρκτός ο φόβος των αρχών για μεγάλο αριθμό θυμάτων.
« Σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν. Μόνο λίγα έχουν υποστεί μερικές ζημιές» ανέφερε ο Ρέι Μπαλίντο, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας καταστροφών, μιλώντας στο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τι εκτιμήσεις των αρχών υπάρχουν σχεδόν 800.000 εκτοπισμένοι από τις περιοχές τους.

 

Ο τυφώνας-γίγαντας, κατηγορίας, 5 έχει αποδυναμωθεί μετά το πέρασμα του από τις ηπειρωτικές περιοχές, αλλά οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι καθώς περνά πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν από τον τελικό του προορισμό στο Βιετνάμ, την Κυριακή. Οι αρχές στο κεντρικό Βιετνάμ έχουν απομακρύνει χιλιάδες κατοίκους από τις περιοχές που αναμένεται να προσεγγίσει ο Χαϊγιάν, κυρίως στην παράκτια πόλη Ντα Ναγκ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτός είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στην ιστορία πάνω από την Ανατολική Θάλασσα και μπορεί να συγκριθεί με άλλες ισχυρότερες καταιγίδες στη γη, όπως ο Άντριου και ο Κατρίνα στις ΗΠΑ και ο Ναργκίς στη Μιανμάρ» ανέφερε ο Μπούι Μινχ Τανγκ διευθυντής στο Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων.

Οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν τον Χαϊγιάν ως τον ισχυρότερο τυφώνα στον κόσμο από τον Οκτώβριο του 1979 όταν ο τυφώνας Τιπ σάρωσε τις Φιλιππίνες αφήνοντας 100 νεκρούς. Ο Χαϊγιάν είναι ο δεύτερος τυφώνας κατηγορίας 5 που χτυπά εφέτος τις Φιλιππίνες, μετά τον Ουσάγκι που έπληξε τη νησιωτική χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά μέσο όρο 20 τυφώνες χτυπούν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο , και ο Χαϊγιάν ήταν ο 24ος για το 2013. Πέρυσι, ο τυφώνας Μπόπχα ισοπέδωσε τρεις πόλεις στην περιοχή του νότιου Μιντανάο , σκοτώνοντας 1.100 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές που ανήλθαν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου