12 Νοεμβρίου 2013

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

0 σχόλια

Σε επιφυλακή για ασφαλιστικό, φορολογία ακινήτων, προϋπολογισμό και πλειστηριασμούς - Στη Συγγρού φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους πλήξει μέσω ΠΑΣΟΚ και υποβρυχίων
Ικανοποιημένο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή της πρότασης δυσπιστίας προβάλλοντας ότι ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του αντιπάλου του κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ η ψηφοφορία ενίσχυσε την εσωκομματική συσπείρωση της ΝΔ.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εντυπώσεις τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή. Στην συζήτηση αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις της πολιτικής της Κουμουνδούρου και τα προβλήματα συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έξω από την Βουλή αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει ευρύτερες μάζες και να δημιουργήσει σημαντική πίεση πόσο μάλλον την πτώση της κυβέρνησης όπως καλεί σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του.

Σε αυτό το πλαίσιο λέει το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές που είναι το ορόσημο και πήρε ανάσα για τα δύσκολα που έχει μπροστά της. Κατ αρχήν υπάρχει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που όλα δείχνουν ότι θα επιμηκυνθεί καθώς δεν διαφαίνεται εύσχημος συμβιβασμός. Μέσα περιβάλλον που δημιουργεί η παράταση της διαπραγμάτευσης η συγκυβέρνηση έχει μία σειρά από δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες. Κατ αρχήν υπάρχει το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων που εξακολουθεί να προκαλεί τριβές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Γαλάζιος βουλευτής έλεγε: “θα τα φτιάξουν έτσι ώστε να τα καταπιούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες, έχουμε έντονες πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες”. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει να φέρει το μεσοπρόθεσμο 2014-2017 ενώ μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει και τον προϋπολογισμό του 2014 που θα περιλαμβάνει τα “όχι οριζόντια” αλλά πάντως δημοσιονομικά μέτρα. Από την αρχή του επόμενου έτους είτε έχει κλείσει η συζήτηση με την Τρόικα για τα μέτρα του 2014 είτε όχι η κυβέρνηση θα μπει εκ των πραγμάτων στην μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική διευθέτηση του χρέους των 310 δις ευρώ. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μεταθέσει για το τέλος του 2014 την απαλλαγή από την Τρόικα όπως και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι κρίσιμο να πετύχει αν όχι την οριστική διευθέτηση τουλάχιστον μία δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για το συνολικό χρέος πριν τις ευρωεκλογές. Βουλευτής της ΝΔ έλεγε στη Βουλή: “Αν δεν πετύχει συγκεκριμένα πράγματα για την κοινωνία, το βράδυ των ευρωεκλογών θα ψάχνουμε ελικόπτερο”. Είναι κι άλλοι που συμμερίζονται την ίδια άποψη κάτι που δείχνει ότι η ηρεμία στην γαλάζια παράταξη είναι επιφανειακή και ότι στο βάθος υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο κρατά στάση αναμονής θεωρώντας ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την μεγάλη εικόνα που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και αν θα πραγματοποιηθεί η απαραίτητη στροφή σε αναπτυξιακή κατεύθυνση με ενίσχυση των αδύνατων οικονομιών του Νότου. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Γερμανία. Ωστόσο διατηρεί πάντα την αισιοδοξία του ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες ώστε η Ευρώπη να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Ο ίδιος θα συναντηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Βερολίνο με την Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο διερευνά το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είναι ανοικτή η αντιπαράθεση με την Τρόικα.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει: “ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσωπικά βγήκαν χαμένοι από την αντιπαράθεση που προκάλεσαν με την κυβέρνηση η οποία όχι απλώς άντεξε την πίεση αλλά ενίσχυσε την εσωκομματική της συνοχή. Από αυτή την άποψη η κυβέρνηση πήρε ανάσα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε εσωκομματικά προβλήματα”. Θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι μετά την ευθυγράμμιση των βουλευτών με την ηγεσία που προκάλεσε η πρόταση του αντιπάλου θα είναι πιο εύκολο να περάσουν από την Βουλή τα δύσκολα νομοσχέδια που έχει μπροστά της. Ενισχυτικά προς την κυβέρνηση εκτιμούν ότι λειτουργεί και η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη με την Τρόικα. Οι γαλάζιοι βουλευτές θα είναι πιο προσεκτικοί σε κινήσεις που αποδυναμώνουν την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην Τρόικα υπάρχει αλλαγή σχεδιασμού. Η κυβέρνηση μέχρι και τον Οκτώβριο μιλούσε για γρήγορη συμφωνία με την Τρόικα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Μετά την κωλυσιεργία που καταλογίζουν στην Τρόικα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προσαρμόζονται. Τώρα πια λένε ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτική πίεση και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν άρον άρον οι διαπραγματεύσεις με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Αποδίδουν δε την καθυστέρηση και την εν γένει συμπεριφορά της Τρόικας σε εσωτερικές διαφωνίες στο εσωτερικό της. Σε ένα άλλο επίπεδο εκτιμούν ότι συνδέεται όλο αυτό με το γεγονός ότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση στην Γερμανία που θα δώσει και την ανάλογη κατεύθυνση. Πάντως είναι ανοικτό το δημοσιονομικό κενό για το 2014 που η Τρόικα επιμένει ότι θα είναι πάνω από δύο δις, το ασφαλιστικό, το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας για την οποία η Τρόικα ζητά κλείσιμο όπως της ΕΡΤ αλλά και το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πακέτο που προκύπτει μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση η οποία έχει κι άλλα σημαντικά νομοσχέδια μπροστά της. Πρώτο είναι το σχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων που αναμένεται να κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεχρι το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο περιμένουν οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ μερικοί εκ των οποίων προειδοποιούν ότι ως έχει δεν το ψηφίζουν. Ευαίσθητο είναι πάντα και το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.


Ο αδύναμος κρίκος

Τα δύσκολα νομοσχέδια εντείνουν τον προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο για το ΠΑΣΟΚ που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζεται σαν αδύναμος κρίκος. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση της κας Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση μομφής που μείωσε την συνολική δύναμη της συμπολίτευσης. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν νιώθει ανασφάλεια για τους δικούς του βουλευτές προβληματίζεται για το τί θα πράξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Κασσής ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει την φορολόγηση των ακινήτων. Αλλά και οι πολιτικές διαφοροποιήσεις των κ.κ. Θάνου Μωραίτη και Κώστα Σκανδαλίδη δημιουργούν ερωτηματικά όχι τόσο για το ενδεχόμενο αποχώρησής τους όσο για το αρνητικό πολιτικό κλίμα που δημιουργούν. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ΝΔ έχει αρχίσει κινήσεις βολιδοσκόπησης και προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ορισμένοι προαναγγέλλουν προσχωρήσεις.

Ανησυχία όμως δημιουργεί στο γαλάζιο στρατόπεδο και η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων και την εμπλοκή του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου. Αν και δεν θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή η βάση της ΝΔ δυσανασχετεί στην ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ και στην κάλυψη από την ηγεσία του κ. Βενιζέλου. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι ενδείξεις που έχει το κομματικό επιτελείο δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή αντέχει ειδικά μετά την διπλή δολοφονία των στελεχών της. Η σύμπτωση με το ΠΑΣΟΚ και η κάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων του παρελθόντος μπορεί να αποτελέσει αιτία διαρροών ψηφοφόρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου