6 Νοεμβρίου 2013

Προς μετωπική κυβέρνησης - Τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες

0 σχόλια

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά και το σκληρό μήνυμα των δανειστών για τα ΕΑΣ, που αποκάλυψε χθες το protothema.gr - Σε εκκαθάριση εν λειτουργία επιμένει η κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ: Παραμένει η δέσμευση «όχι νέα μέτρα» - «Εσωτερική δικαιοσύνη» θα ζητήσουν οι βουλευτές του Κινήματος από τον Γ. Στουρνάρα για το φόρο στα ακίνητα

Τη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των δανειστών χάραξαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν ότι το κόμμα τους παραμένει σταθερό στη δέσμευση «όχι νέα μέτρα».

Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση υπήρξε αυτό που αφορά στην τύχη της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ), με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στη θέση της: εκκαθάριση εν λειτουργία και στήριξη του έργου και της αποστολής της στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις προτάσεις της για τα ΕΑΣ.

Το σημείωμα της Τρόικας για τα ΕΑΣ

Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο σημείωμα που απέστειλαν οι επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για τις αμυντικές βιομηχανίες, με ημερομηνία την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, επισημαίνουν ότι δεν δέχονται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν ότι η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές και θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση το δίλημμα: ή δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ ή άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.

«Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε την δέσμευσή σας από το Μνημόνιο Κατανόησης να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης των δανειστών και θέτουν τελεσίγραφο 57 ημερών για τη δραστική αναδιάρθρωση ή το άμεσο κλείσιμο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.

Κατά την άποψη των στελεχών της τρόικας, η τελευταία πρόταση που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από επεξεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης δεν είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες.

Κοιτάξτε τα λεφτά των φορολογουμένων, είναι το μήνυμα της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο οι δανειστές προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό τους ότι είναι προς το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον η δραστική συρρίκνωση ή το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών. 

Φορολογία ακινήτων και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει εσωτερική δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν, δε, την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να βρει η χώρα το ρυθμό της, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου