8 Νοεμβρίου 2013

Από την ωμότητα στη βία...

0 σχόλια

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε χθες τα ξημερώματα, κινούμενη κυριολεκτικά στο σκοτάδι, το πραξικόπημα που η ίδια είχε ξεκινήσει 4 μήνες νωρίτερα με το μαύρο στην ΕΡΤ. Αυτή τη φορά έριξε...
τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ για να καταλάβει το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, από το οποίο οι εναπομείναντες «απολυμένοι» εξέπεμπαν το αυτοδιαχειριστικό, υποδειγματικό τους πρόγραμμα.

Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο είχε ήδη προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό, γι' αυτό και δεν εξέπληξε ιδιαίτερα. Αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, από το χώρο της Ν.Δ., πίεζαν για μια βίαιη λύση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που στις 10 Ιουνίου είχε ωμά παραβιάσει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας, με το περίφημο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επιχείρησε να εμφανισθεί ως δήθεν εφαρμοστής του «νόμου και της τάξης». Μόνο που κι εδώ πρόκειται για ένα νόμο παντελώς αυθαίρετο και για μια τάξη που δομείται αποκλειστικά κατά παραγγελίαν της εξουσίας.

Η επιχείρηση ανακατάληψης της ΕΡΤ από τη ΕΛ.ΑΣ. έγινε παρουσία εισαγγελέα, που είναι εκ του νόμου απαραίτητη. Εγινε όμως χωρίς καμιά νόμιμη κάλυψη. Παράνομα. Μπορεί να μην έγινε εκτεταμένη χρήση βίας, όμως ο εκφοβισμός, οι προσαγωγές και η επίδειξη ισχύος ήθελαν να εγκαθιδρύσουν την αντίληψη «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», μέσω της οποίας οι κυβερνητικοί εταίροι προωθούν τη δήθεν μεταρρυθμιστική πολιτική τους.

Κορυφαίο της υποκρισίας είναι ότι η εκκένωση έγινε λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή υπερψήφιση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας, η οποία αποτέλεσε ωδή στη διαπλοκή, ένα ψηφιακό ρουσφέτι στους καναλάρχες, με το οποίο «νομιμοποιήθηκε» αναδρομικά η λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών και άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή τους στη νέα ψηφιακή εποχή, ερήμην της ΕΡΤ.

Οι νομικοί θεωρούν τη χθεσινή εισβολή παράνομη ενέργεια, αφού δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δόθηκε η εξουσιοδότηση για τη βίαιη διάλυση της ΕΡΤ και την ομαδική απόλυση όλου του προσωπικού της.

Η τακτική της κυβέρνησης έκτοτε, η μη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το έωλο νομικό καθεστώς της ΝΕΡΙΤ, καταδεικνύουν ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αλλά πλημμελώς σχεδιασμένο. Στόχος είναι να υποκύψει η κοινωνία στους εκβιασμούς της εξουσίας, ώστε αυτή ανενόχλητη να υλοποιεί τα Μνημόνια της λιτότητας και της εξαθλίωσης των πολιτών. Γι' αυτό και η αντίσταση σε αυτές τις πρακτικές είναι καθήκον όλων...
enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου