9 Νοεμβρίου 2013

Κι αυτοί, πλουτίζουν...

0 σχόλια


Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας για το μήνα Σεπτέμβριο με τις εξαγωγές προς άλλες χώρες της ΕΕ να φθάνουν στα 54,8 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε σε 20,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2008, λίγο πριν αρχίσει η κρίση. Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ ανήλθαν σε 54,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές της από τις χώρες αυτές ήταν μόνο 48,2 δις. ευρώ. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εξαγωγές στις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι εισαγωγές κατά 2,6%.

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν οι Fianancial Times, δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα για το αν ο εξαγωγικός οργασμός της Γερμανίας και η σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η Ανγκελα Μέρκελ ωφελεί της ΕΕ και την Ευρωζώνη ή λειτουργεί εις βάρος των χωρών του Νότου που μαστίζονται από την ύφεση.

Σημειωτέον ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέτεινε τις επικρίσεις του προς τη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα κατηγορώντας την για «τον αναιμικό ρυθμό αύξησης της εγχώριας ζήτησής της», ο οποίος, όπως σημείωσε, «εμποδίζει μία νέα ισορροπία σε μία περίοδο που πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση». Την άποψη αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου