14 Μαρτίου 2014

Ρέντσι: Ξεκινά τη θητεία του «μοιράζοντας» 1.000 ευρώ σε 10 εκατ. Ιταλούς

0 σχόλια

«Λεφτά υπάρχουν», είπε θυμίζοντας Γ.Παπανδρέου και επιχειρηματολόγησε ότι μειώνει τους φορούς σε χαμηλόμισθους επειδή: «Αυτό είναι Αριστερά» - Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ιταλίας, ζήτησε η Κομισιόν θυμίζοντας ότι το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί φέτος στο 133%

Υψώνει την γροθιά του στην συνταγή της σκληρής λιτότητας που προωθεί η σιδηρά κυρία της Γερμανίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, βάζει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του, ταυτόχρονα όμως γίνεται το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης: Ευελπιστεί να γίνει ο μπροστάρης του ευρωπαϊκού νότου εφαρμόζοντας πρώτα στη χώρα του μία διαφορετική πολιτική από αυτή που επιτάσσει η Γερμανίδα καγκελάριος. Κι αυτό έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει με την δραστική μείωση των φόρων για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι αποφάσεις τους έχουν προκαλέσει την εντονότατη δυσφορία των Βρυξελλών οι οποίες διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της Ρώμης ότι θα πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους της, μία ημέρα αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε το πρόγραμμα στήριξης της ιταλικής οικονομίας που περιλαμβάνει μείωση των φόρων και υποσχέσεις για αύξηση των δαπανών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός γίνεται ο «αντάρτης» της Ευρώπης προτάσσοντας έναν διαφορετικό δρόμο από τις συνταγές της λιτότητας και αγνοώντας επιδεικτικά τις ανοικτές επιφυλάξεις των Βρυξελλών με την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου προγράμματος, ύψους 90 δισ. ευρώ, στόχος του οποίου είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανακούφιση των Ιταλών πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Βεβαίως, οι προτάσεις του Ρέντσι δεν ήταν... ουρανοκατέβατες. Τις είχε εξαγγείλει προτού διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας. Κατά συνέπεια, η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ξαφνιάστηκαν από το φιλόδοξο πρόγραμμά του. Αυτό, όμως, που χρειάζεται ο Ρέντσι είναι να πείσει τον ευρωπαϊκό Βορρά ότι η Ιταλία θα πρέπει πρώτη να αποδείξει ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού της αποδίδει καρπούς.

Η πρόκληση για τον Ρέντσι θα είναι να καταφέρει να μην αυξήσει τους φόρους και ταυτόχρονα η χώρα του να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ σχετικά με τους οικονομικούς της δείκτες.



Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η νέα ιταλική κυβέρνηση, στις οποίες περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τους χαμηλόμισθους και μια δέσμευση ότι το κράτος θα αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του απέναντι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, οι Βρυξέλλες έσπευσαν να κουνήσουν το... δάκτυλο στη Ρώμη φρεσκάροντας την μνήμη της για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως για τις χώρες που έχουν πολύ υψηλό δημοσιονομικό χρέος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Ο' Κόνορ τόνισε επίσης ότι η Ιταλία, το χρέος της οποίας εκτιμάται από την Επιτροπή ότι θα εκτιναχθεί φέτος στο 133% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους της μεσοπρόθεσμα.

Το μεταρρυθμιστικό και δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ρέντσι θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν τον ερχόμενο Απρίλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτροπής των ενδεχόμενων δημοσιονομικών κινδύνων στην ΕΕ. «Θα τα εκτιμήσουμε για να καθορίσουμε εάν είναι επαρκή όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιταλική κυβέρνηση», κατέληξε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κήρυξε τον πόλεμο στους πλούσιους που δεν ξέρουν τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο να μην μπορεί «να βγει μία φορά την εβδομάδα» γιατί δεν έχει να πληρώσει ούτε για μια πίτσα.«Εκείνοι που ειρωνεύονται (δηλαδή οι πιο εύποροι) δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει να κερδίζεις 1.500 ευρώ τον μήνα, να πρέπει να παραιτηθείς από την ιδέα να αγοράσεις ένα βιβλίο στο παιδί σου, να μην μπορείς να βγεις έξω ένα βράδυ την εβδομάδα για να φας μια πίτσα», είπε ο Ρέντσι.

Το μέτρο που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούσε τη μείωση των φόρων εισοδήματος για 10 εκατομμύρια φορολογούμενους, κάτι που θα στοιχίσει στο κράτος 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για μας είναι προφανές ότι αν βάλουμε στην τσέπη των Ιταλών 1.000 ευρώ επιπλέον ετησίως, θα στηριχθεί η κατανάλωση: Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, ιστορικής σημασίας», υποστήριξε ο Ρέντσι, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις του θα ωφελήσουν περισσότερο τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. «Δεσμεύτηκα, μέχρι την 1η Μαΐου, να βάλω 10 δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες 10 εκατομμυρίων Ιταλών που κερδίζουν λιγότερα από 25.000 ευρώ ετησίως, και θα το κάνω», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα συνδικάτα που εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου, ο Ρέντσι διαβεβαίωσε ότι η πρότασή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως και ότι είναι «το πιο αριστερό μέτρο των τελευταίων ετών, αυτού που, τέλος πάντων, θεωρώ εγώ ως αριστερά». Μία από τις δεσμεύσεις του Ρέντσι είναι επίσης ότι το ιταλικό δημόσιο θα καταβάλει άμεσα τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά την επισκευή των δημόσιων σχολείων, η ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνεχισθεί η πώληση των οχημάτων που ήταν έως τώρα στην διάθεση ανώτατων στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Επιπλέον, ο σημαντικότερος φόρος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, επίσης, θα περιορισθεί κατά 10%, χάρη σε πόρους που θα εξευρεθούν από την αύξηση της φορολόγησης των κατόχων μετοχών ιδιωτικών επιχειρήσεων: από το 20%, ο σχετικός φόρος αυξάνεται στο 26%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου