1 Μαρτίου 2014

Η Τρόικα επιμένει για νέα μέτρα και το 2014

0 σχόλια

Η Τρόικα επιμένει για νέα μέτρα και το 2014

Δεν δέχονται τις ελληνικές θέσεις «για ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013» - Πιθανή νέα συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με Στουρνάρα το απόγευμα της Κυριακής - Όλα ανοιχτά για τις απολύσεις στο Δημόσιο μετά τη συνάντηση των ελεγκτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Σαρακοστιανό τραπέζι» με μέτρα λιτότητας «στρώνουν» οι εκορόσωποι της Τρόικα, που δεν δέχονται τις ελληνικές θέσεις για «ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013, «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό και για το 2014, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζουν να κάνουν «παρέλαση» μέσα στο τριήμερο στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται πλέον όλα τα ανοικτά θέματα, από τα εργασιακά και το Δημόσιο μέχρι την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε πολύ δουλειά» έλεγε, φεύγοντας από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα μέλος της αποστολής των ξένων ελεγκτών, μετά τη διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες ξεκινάμε να δουλεύουμε τα κείμενα συμφωνίας». 

Η σύνταξη κειμένων αποπνέει μια αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, αλλά, όπως διεφάνη και σήμερα, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση βρίσκεται πιεζόμενη από το χρόνο μέχρι τις 10 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ.

Ανοιχτά παραμένουν:

- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013: πηγή ανέφερε ότι η Τρόικα θα περιμένει να οριστικοποιηθούν οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου, που προσμετρώνται στο 2013.

- Τα μέτρα του 2014: η Τρόικα αμφισβητεί αν είναι διατηρήσιμο του πλεόνασμα και στο 2014.

- Παροχές: είναι επιφυλακτικοί στο πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Δέχονται να περιληφθεί σχετική πρόβλεψη για τη συμφωνία αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμούν να διατεθεί «οριζόντια» για ένα δίχτυ ασφάλειας κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση (άνεργοι κλπ), αντί να μοιραστεί επιλεκτικά «προς άρση αδικιών».

Η επόμενη σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα.

Όλα ανοιχτά για τις απολύσεις στο Δημόσιο 

Η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πρωί της Παρασκευής έγινε σε καλό κλίμα, εκφράστηκε ικανοποίηση σχετικά με τα θέματα της διαθεσιμότητας των απολύσεων και των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, έγινε αποδεκτό πως οι στόχοι σε σχέση με τις απολύσεις για το 2013 και την πορεία της διαθεσιμότητας βρίσκονται εντός της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ανοιχτό ωστόσο παρέμεινε το θέμα για το αν θα συνυπολογιστούν μέσα στις 15.000 απολύσεις οι 1.700 υπάλληλοι που πρόσφατα έφυγαν από το Δημόσιο και παρέμεναν μέχρι πρότινος με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων. 

Ο κ. Μητσοτάκης και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου