27 Μαρτίου 2014

Σαμαράς: «Βαγγέλη σε στηρίζω ως τις 25 Μαΐου – Μετά είσαι μόνος σου»

0 σχόλια
Σαμαράς: «Βαγγέλη σε στηρίζω ως τις 25 Μαΐου - Μετά είσαι μόνος σου»
Παγωμάρα έχει πέσει σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση των ποσοστών της ΝΔ και κατακρήμνιση αυτών του ΠΑΣΟΚ / ΕΛΙΑΣ.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών, σε τίποτε δεν θα θυμίζει το σημερινό.
Η σταθερότητα της κυβέρνησης -εφόσον επικυρωθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά ποσοστά - θα κλονισθεί και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προ ενός μηνός περίπου σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου:
«Βαγγέλη, έχει την στήριξή μου μέχρι το βράδυ των ευρωεκλογών. Μετά… είσαι μόνος σου».
Το μήνυμα είναι σαφές: Εφόσον η ΕΛΙΑ καταποντισθεί, ίσως ο πρωθυπουργός καταφύγει σε άλλα μέσα προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα. Πολλοί ήδη ψιθυρίζουν το ενδεχόμενο να ξαναμπεί στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ή άλλο κόμμα ή έστω να μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών να δηλώσουν ότι την στηρίζουν, έστω και υπό προϋποθέσεις.
Επίσης, ο ανασχηματισμός είναι στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά, εδώ και καιρό και είναι ένα χαρτί που θα το χρησιμοποιήσει για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης του, συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη από ευρύτερους χώρους.
Ο πανικός του προέδρου
Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει πανικό στην Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά τον κ. Βενιζέλο. Οι δημοσκοπήσεις είναι τραγικές, η ημερομηνία των ευρωεκλογών πλησιάζει, την Κυριακή που μας έρχεται, η ΕΛΙΑ παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό της και ακομη… κυνηγούν τους υποψήφιους με το ντουφέκι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι έχει ξεμείνει από ηχηρά ονόματα, μετά τις εξίσου ηχηρές αρνήσεις κορυφαίων στελεχών να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.
Η κυρία Φώφη Γεννηματά είπε τηλεφωνικώς το «όχι», στον κ. Βενιζέλο, οι «παπανδρεϊκοί» αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν, ενώ το τελευταίο κρούσμα ήταν η διπλή άρνηση των κυρίων Παύλου Γερουλάνου και Γιώργου Πεταλωτή οι οποίοι διεμήνυσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν προτίθενται να μπουν σε αυτή την περιπέτεια.
Τα στελέχη που αποδέχθηκαν την πρόσκληση Βενιζέλου (οι κυρίες Εύα Καϊλή, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Βασιλική Σουλαδάκη, Κατερίνα Μπατζελή και οι κύριοι Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Τσίκας κ.λπ.) ασφαλώς δεν συνιστούν αυτό που θα έλεγε κανείς «βαρύ πυροβολικό» σε μια εξαιρετικά δύσκολη, όπως προβλέπεται η συγκεκριμένη, μάχη για την ΕΛΙΑ.
Το διπλό πρόβλημα
Το πρόβλημα Βενιζέλου είναι διττό: Αφ’ ενός, διαπιστώνει ότι με τέτοια ονόματα αλλά και με την φθορά που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν μπορεί να προσδοκά ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Αφ’ ετέρου, υπάρχει και η επόμενη ημέρα των εκλογών. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι με ένα τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα κινηθούν εναντίον του, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Αρκετοί έχουν προεξοφλήσει ότι οι ευρωεκλογές συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για τον κ. Βενιζέλο και πως τον «περιμένουν στη γωνία». Προεξάρχοντος του πρώην [πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (ο οποίος πάντως δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις) και ακολουθούντων των «11» υφυπουργών (με επιρροές παπανδρεϊσμού), της κίνησης των «75» αλλά ακόμη και πρώην συμμάχων του.
Με τις σκέψεις αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δύο κινήσεις τα τελευταία 24ωρα:
  • Πιέζει αφόρητα τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκο Ανδρουλάκη, να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ. Ο «πιτσιρικάς», ο οποίος εξελέγη χάρη στον μηχανισμό της Νεολαίας, με τις ευλογίες Βενιζέλου αλλά και με την πολύτιμη συμμαχία του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, φέρεται να πρωταγωνιστεί σε σενάρια που τον θέλουν να αμφισβητεί την ηγεσία Βενιζέλου μετά τις εκλογές. Το μεταβατικό σενάριο θέλει τον κ. Σκανδαλίδη να αναλαμβάνει προσωρινά και εν συνεχεία να παραδίδει σε στέλεχος της νεότερης γενιάς - το πιθανότερο στον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει όλα τα σχετικά σενάρια και επιδιώκει να πείσει τον γραμματέα του κόμματος να μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο, αφενός για να τον εξουδετερώσει, αφετέρου για να προσελκύσει ένα εκλογικό κοινό που ίσως δεν θα επιλέξουν να ψηφίσουν την ΕΛΙΑ. Παρά την… αφόρητη ψυχολογική πίεση που υφίσταται, ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη, δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση.
  • Επιχειρεί επίσης να διασφαλίσει και τα… νώτα του. Σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον παρακάλεσε να… μην μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο. «Μείνε πίσω Οδυσσέα, πρέπει να κρατήσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα δική μας και ελεγχόμενη» ήταν το νόημα της κίνησης Βενιζέλου προς τον αναγνωρίσιμο πιτσιρικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του κόμματος, φοβάται ένα «προνουντσιαμέντο» την επαύριο κιόλας των ευρωεκλογών ακόμη και μέσα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία «βράζει».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου