27 Μαρτίου 2014

Τα μάζεψαν τα λεφτά, πατριώτες!

0 σχόλια


Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που ζητούσαν με χαρακτηριστική ευκολία. Αυτή από μόνη της είναι μία εντυπωσιακή είδηση. Θυμηθείτε σε ποιά κατάσταση βρισκόμασταν πέρυσι. Δεν τολμούσαν ούτε καν να σκεφτούν κάτι ανάλογο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι βγήκαμε από την κρίση. Είναι όμως ένα ελπιδοφόρο σημάδι. 

Οι αγορές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αν δεν έβλεπαν την προοπτική εξόδου από την κρίση δεν θα έβαζαν τα λεφτά τους. Αυτό αποτελεί ίσως μία απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν γίνει πράγματα από το 2012 μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει πράγματα. Σίγουρα λιγότερα απ΄ όσα θα μπορούσαν να γίνουν. Αλλά η χώρα δεν βρίσκεται σήμερα με το ένα πόδι στον τάφο, όπως βρισκότανε. Κι αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά για όλα τα σφάλματά της. Θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει πολλά περισσότερα, δίχως να χρειαστεί να σφαγιαστεί η μεσαία τάξη, δίχως να θρηνήσουμε 1,5 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας, δίχως να χρειαστούν τα παιδιά μας να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ήδη ένας επίγειος παράδεισος. Αρκεί να γινότανε κάποτε, επιτέλους, η επανάσταση του αυτονόητου. 

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό για να κάνει αυτή την τεράστια αλλαγή που απαιτείται για την επιβίωση της χώρας. Και τα ίδια τα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να απαλλαγούν από τους Μαυρογιαλούρους που χρόνια τώρα κουβαλάνε στους ώμους τους. Γι αυτό και το "ποτάμι" του Θεοδωράκη κέρδισε την συμπάθεια του κοινού. Όχι γιατί δήθεν είπε κάτι καινούργιο. Δεν είπε απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό το τίποτα θεωρήθηκε φως σε σχέση με το σκοτάδι των υπολοίπων. 

Προχτές οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύτηκαν δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Είναι είδηση, ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι υπέρ ή εναντίον της κυβέρνησης. Οι όποιες σκοπιμότητες δεν μπορούν να αλλάξουν μία πραγματικότητα. Μήπως όμως θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη βγει από την κρίση, όπως φαίνεται να συμβαίνει στην Ιρλανδία; Μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερους στόχους; Πιστεύω πως ναι. Ότι έχουμε χάσει απίστευτο χρόνο και πολύτιμες δυνάμεις σε ανόητες διαμάχες. Ότι με πρόγραμμα και σκληρή προσπάθεια θα είχαμε ήδη αντιστρέψει την κατάσταση. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να κάναμε και μεταρρυθμίσεις. 

Μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε νέα παιδιά. Σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση με την πολιτική. Με ανθρώπους με όρεξη για δουλειά. Κάπως έτσι έβαλε πολλούς ανθρώπους στην πολιτική ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην μεταπολίτευση. Δεν κράτησε μόνο όσους γνώριζε από την ΕΡΕ! Τόλμη χρειάζεται για να πάμε παρακάτω. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν κι αυτό φάνηκε στην ανταπόκριση των αγορών στο κάλεσμα της Πειραιώς και της Alpha.

Θανάσης Μαυρίδης

www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου