30 Μαρτίου 2014

Το «Ποτάμι» απομακρύνει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

0 σχόλια
alco_30032014.jpg

Παραπάνω βλέπετε την κάρτα πρόθεσης ψήφου από την δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η ALCO για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος. Διαβάζοντας πολλά sites και blogs βγαίνει η είδηση ότι η ΝΔ του Σαμαρά αποκτά για πρώτη φορά μετά από ένα εξάμηνο προβάδισμα μισής μονάδας περίπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο παραβλέπουν να διεκρινήσουν ότι το προβάδισμα προκύπτει με αναγωγή στα έγκυρα και όχι στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Στο παρακάτω screenshot μπορείτε να δείτε την αντίστοιχη μέτρηση για τον μήνα Μάρτιο της ίδιας εταιρείας για λογαριασμό του newsit.gr (ολόκληρη την δημοσκόπηση μπορείτε να τη δείτε εδώ), όπου τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

alco_3_2014.png

Συγκρίνοντας κανείς τις δύο κάρτες μπορεί να εξάγει τα εξής συμπεράσματα:

-Η ΝΔ του Σαμαρά πέφτει κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου δύο μονάδες. Από εκεί προκύπτει και το όψιμο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, και όχι στα διάφορα παπαγαλάκια που λένε ότι ενισχύεται το ηγετικό προφίλ του Σαμαρά, λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και των δηλώσεων της κυβέρνησης για τέλος των μνημονίων, έξοδο στις αγορές και τερματισμό της κρίσης.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει λόγω του "Ποταμιού", το οποίο κερδίζει μέσα σ' ένα μήνα τρείς ποσοστιαίες μονάδες, εκτοπίζοντας σε ακόμα μια δημοσκόπηση την Χ.Α. από την τρίτη θέση, εξέλιξη που αν μην τι άλλο είναι πολύ θετική. Παράλληλα η ύπαρξη του "Ποταμιού" κόβει τον αέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν δείχνει να αποκτά την δυναμική εκείνη που θα του δώσει πειστική νίκη στις ευρωεκλογές, με ποσοστά και διαφορά που να του επιτρέπουν το βράδυ των ευρωεκλογών να μιλά για την ανάγκη προσφυγής σε προώρες βουλευτικές εκλογές.

-Όσον αφορά την "Ελιά" και την ΔΗΜΑΡ, η σύγκριση των δημοσκοπήσεων καταγράφει μια στασιμότητα, όπου η μεν "Ελιά" εκλέγει οριακά έναν ευρωβουλευτή, ενώ η ΔΗΜΑΡ πολύ απλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την μέγγενη του 3%. Παράλληλα οι ΑΝΕΛ τείνουν να καθιερωθούν μόνιμα στην 6η θέση (γιατί άραγε, η Ζωή Γεωργαντά δεν έδωσε αέρα νίκης;), εξέλιξη φυσιολογική αν σκεφτεί κανείς και τις πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, ενώ το ΚΚΕ του Κουτσούμπα δείχνει ανοδικές τάσεις, με το ενδεχόμενο εκλογής δύο "κομμουνιστών" ευρωβουλευτών να μην φαντάζει καθόλου απίθανο σενάριο, προκαλώντας τα απαραίτητα εγκεφαλικά σε Μπαλτάκο, Γεωργιάδη και Σια.

Καταληκτικά: Η παραπάνω δημοσκόπηση βάζει το πρόβλημα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το σενάριο πειστικής επικράτησης στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με τα λάθη στρατηγικής στις αυτοδιοικητικές μοιάζει αυτή την ώρα μακρινό. Από την άλλη, η κατάρρευση των ΑΝΕΛ και η δημοσκοπική άνοδος του Ποταμιού μπορεί να απομακρύνουν και το σενάριο πρόωρων εκλογών ακόμα και με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτά αέρα νίκης, γεγονός που δεν του επιτρέπει να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε το κατά πόσο ο αναμενόμενος ανασχηματισμός θα καλύψει την διαφαινόμενη αποτυχία της "Ελιάς", με τον Βενιζέλο ενδεχομένως να μοιράζει θέσεις στο γκουβέρνο για να χρυσώσει το χάπι της αποτυχίας, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να αποσυνδέσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από την κυβερνητική σταθερότητα.
www.epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου