21 Μαρτίου 2014

Συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ

0 σχόλια
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου σήμερα αναμένεται να πέσει η υπογραφή Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας ενώ το Κίεβο υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ με την τελευταία να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Μια μέρα μετά την επικύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας από τη ρωσική Δούμα, η ρωσική Ανω Βουλή έπραξε το ίδιο και εντός της ημέρας αναμένεται η επικύρωση συνθήκης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας
Σκληραίνει το διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία καθώς οι 28 ηγέτες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, αποφάσισαν να ακυρώσουν την σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου, ενώ πρόσθεσαν ακόμα 12 ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε προσωπικές κυρώσεις (σ.σ απαγόρευση έκδοσης βίζας και στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων).
Ταυτόχρονα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων των ευρύτερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στείλει μια αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία, εάν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ) αποτύχει να υποβάλει τη δική του αποστολή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε άλλωστε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε στάση αναμονής το Κρεμλίνο
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει "προς το παρόν" κυρώσεις προς απάντηση της Δύσης. "Θεωρώ ότι οφείλουμε προς το παρόν να μην λάβουμε μέτρα απέναντι" στις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Άλλωστε και ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Μοίσεεφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Χθες,στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Υποβάθμιση από Fitch και S&P – Πτώση στο χρηματιστήριο της Μόσχας
Δεύτερη υποβάθμιση μέσα σε μια ημέρα για τη ρωσική οικονομία καθώς μετά τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's που είχε υποβαθμίσει σε "αρνητική" την προοπτική της ρωσικής οικονομίας, λόγω των κινδύνων που έχουν σχέση με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια, σειρά είχε ο Fitch υποβοθμίζοντας τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας από "σταθερές" σε "αρνητικές".
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων το χρηματιστήριο της Μόσχας την Παρασκευή πέφτει κατά 2%. Γύρω στις 08.17΄ώρα Ελλάδος, οι χρηματιστηριακοί δείκτες Micex και RTS κατέγραφαν πτώση 2,25% και 2,84% αντίστοιχα. Οι συναλλαγές είχαν αρχίσει λίγο νωρίτερα με πτώση περίπου 3%.
Στο μεταξύ οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν σήμερα απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου