28 Μαρτίου 2014

Όχι Λούκα, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Κοινωνική Συμφωνία για να διαλυθεί

0 σχόλια
katseli_28032014.jpg

Να διαλυθεί και επισήμως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση του το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει αυτόνομα σε εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι το «επίτευγμα» της σημερινής του ηγεσίας, που κατάντησε την άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας». [egiakoumis]
Σχολιάζοντας την δημιουργία της «Ελιάς» η κα Κατσέλη σημειώνει πως πρόκειται για «μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Βενιζέλου και συγκεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν στηρίξει τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές να παρουσιαστούν ως δήθεν «κεντροαριστεροί» μέσα από ένα δήθεν νέο σχήμα». Συμπληρώνει, δε, πως θα ήταν πιο έντιμο «προς τους χιλιάδες ψηφοφόρους και τα στελέχη που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ να επισημοποιηθεί η διάλυσή του και η ιστορία να κρίνει την προσφορά του στον τόπο».

Στην ίδια συνέντευξη η κα Κατσέλη δηλώνει πως η Κοινωνική Συμφωνία, της οποίας ηγείται, θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «στην κοινή προσπάθεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Σε ερώτηση για μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως αρχηγός κόμματος, η κα Κατσέλη απάντησε πως «ο ευρύτερος χώρος της προοδευτικής Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου δεν έχει ανάγκη μεσσίες...».

Σχολιάζοντας, τέλος, όσα υποστηρίζουν νυν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ότι την κυβέρνησή του την υπονόμευσαν «εξωθεσμικά κέντρα», είπε: «Εξωθεσμικά κέντρα που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αποτελούνται από άτομα που μέσα από προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, τράπεζες, ΜΜΕ, ποδοσφαιρικές ομάδες ασκούν επιρροή στην επιλογή και υλοποίηση πολιτικών για ίδιον όφελος. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος. Ως πολιτικοί θα κριθούμε από το τι κάναμε και κάνουμε για να αποκτήσει ο πολιτικός βίος την αυτονομία του και να απαλλαγεί από το καρκίνωμα της παραεξουσίας».

Epikairo: Θέλεις επειδή η ίδια στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλεις γιατί πληροφορίες λένε ότι ο Κρίτων Αρσένης θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και να χει η Λούκα Κατσέλη φέρεταια ανοίκεια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον Παπανδρέου. Ξεχνά η Λούκα Κατσέλη ποιος την έκανε υπεύθυνη οικονομικού προγράμματος όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, ξεχνά ποιος της εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Οικονομίας το 2009 και το Υπουργείο Εργασίας έπειτα. Είναι πραγματικά λυπηρό που η Λούκα Κατσέλη επιφυλάσσει για τον Παπανδρέου τον χαρακτηρισμό "Μεσσίας", την ίδια ώρα που πετάει την μπάλα στην εξέδρα στην ευθεία ερώτηση για το εάν την κυβέρνηση Παπανδρέου την έριξαν τα εξωθεσμικά κέντρα.

Μιλά η Λούκα Κατσέλη για το τέλος του ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Βενιζέλου, όπως και τη μετατροπή του σε συνιστώσα της δεξιάς. Γιατί η Λούκα Κατσέλη δεν έκανε τίποτα τον Μάρτιο του 2012, αφήνοντας τον Βενιζέλο να τρέξει μόνος του για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί επέλεξε να αφήσει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Βενιζέλου και να ιδρύσει μαζί με τον Καστανίδη την Κοινωνική Συμφωνία λίγους μήνες αργότερα, ένα εγχείρημα που πήρε μόλις μια μονάδα στις εκλογές του Μαϊου του 2012; Δεν θα μπορούσε, με την αίγλη του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την προσφορά της στο Υπουργείο Εργασίας να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την αριστερή πτέρυγα του Κινήματος και γιατί όχι, την παλιά φρουρά των Παπανδρεϊκών; Τι προτίμησε επ' αυτού; Να οδηγήσει τον Χρηστάκη τον Παπουτσή στην απόλυτη ξεφτίλα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τα περίφημα δέκα χέρια που υψήθηκαν για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Αν η Κατσέλη είχε συμπράξει με στελέχη όπως ο Καστανίδης, ο Παπουτσής, ο Καρχιμάκης και μεγάλο κομμάτι της παπανδρεϊκής πτέρυγας, θα είχε αποτραπεί η ηγεμονία Βενιζέλου, θα υπήρχε μια καταγεγραμμένη εσωκομματική τάση στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα έκανε τη ζωή δύσκολη στον Βενιζέλο. Αντ' αυτού τι προτίμησε η ίδια; Να δημιουργήσει την Κοινωνική Συμφωνία και τώρα να ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας επαναλαμβάνουμε την ευεργεσία και την κάλυψη που προσέφερε απλόχερα το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου προσωπικά.

Από την άλλη ξυφουλκεί κατά της "Ελιάς"; Παραβλέπει όμως η ίδια ότι, ζητώντας την διάλυση του ΠΑΣΟΚ αβαντάρει την υπόθεση της "Ελιάς", μια διάλυση του ΠΑΣΟΚ που εξυπηρετεί όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον Βενιζέλο και τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα. Αλλά δυστυχώς η Λούκα πρέπει να κολλήσει "ένσημα" συριζοφροσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί κάπου η ίδια στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμά της να υποστηρίζει ότι θέλει για το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου, αλλά το ποιος θα διαλύσει ή όχι αφορά μόνο τη βάση του Κινήματος και μόνο και όχι εκείνους που πασχίζουν να προσφέρουν εκδούλευση στον Τσίπρα. Τελεία και παύλα.
http://epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου