14 Απριλίου 2014

Το franchise Χ.Α. κάνει μπίζνες με τη δημοκρατία

0 σχόλια
panagiotaros_12042014.jpg

«Η Χρυσή Αυγή πολιτικά εμπαίζει τους οπαδούς της όταν τους καθοδηγεί σε βίαιες ενέργειες εναντίον των Γιατρών του Κόσμου», σχολίασε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναφορικά με την αποκάλυψη ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος υπήρξε προμηθευτής της Οργάνωσης με αναλώσιμα είδη. [skai.gr]
Σε δηλώσεις του στο Μega, o κ. Κεγκέρογλου γνωστοποίησε μάλιστα πως στο τιμολόγιο της επιχείρησης του κ. Παναγιώταρου αναγραφόταν πως τα υλικά προορίζονταν για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.

«Αυτός που λέει ιδεολογικά στους οπαδούς του ότι είναι εναντίον των μεταναστών πώς κερδίζει από τους μετανάστες;», διερωτήθηκε.

Απο την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, εξήγησε ότι η επίμαχη παραγγελία έγινε το 2012 για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Έπρεπε να πάρουμε προσφορές από διαφορετικές εταιρείες. Δεν γνώριζε κανείς από μας ότι (η επιχείρηση, που ονομάζεται "Φάλαγγα") ανήκε στον συγκεκριμένο άνθρωπο», είπε ο κ. Κανάκης και διευκρίνισε πως η Οργάνωση αποδέχθηκε την προσφορά, καθώς ήταν η φθηνότερη. Όπως είπε, «ήταν προφανές λάθος η επιλογή μας, αλλά δεν το ξέραμε».

Ο κ. Κανάκης ξεκαθάρισε πως οι Γιατροί του Κόσμου δεν νομιμοποιούνται να αποκλείσουν κανέναν, και σημείωσε πως ιατρική βοήθεια παρέχεται από την οργάνωση σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Epikairo: Με το που διάβασα αυτή την είδηση την συνέδεσα αμέσως με μια παλαιότερη, όταν είχαμε μάθει ότι η Χ.Α. πουλά προστασία σε μετανάστες στις λαϊκές αγορές, παίρνοντας ποσοστά από είδη που εμπορεύονταν εκείνοι, αλλά και με μια παλαιότερη, όταν οι νεοναζί είχαν προσφέρει χορηγία στον Αρκτούρο. Αυτές οι δύο σκηνές στο μυαλό μου με πάει σε μια τρίτη, κινηματογραφική και αναφέρομαι στη ταινία "Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας" (American History X), με πρωταγωνιστή τον Έντουαρντ Νόρτον. Όταν ο νεοναζί πρωταγωνιστής της ταινίας δολοφονεί έναν νέγρο και μπαίνει στην φυλακή, εκεί συναντά μια κλίκα επίσης νεοναζί, οι οποίοι αμέσως τον εντάσσουν στην ομάδα τους. Πότε ο πρωταγωνιστής όμως αρχίζει και καταλαβαίνει την όλη κοροϊδία; Όταν βλέπει έναν από την ομάδα να κάνει εμπόριο με τους Μεξικανούς συγκρατούμενούς του, που κανονικά με βάση την ιδεολογία του δεν έπρεπε καν να μιλάει μαζί τους. Απ' αυτό το περιστατικό ο ήρωας της ταινίας άρχιζε να καταλαβαίνει την υποκρισία του κρύβεται πίσω από το προσωπείο του νεοναζισμού.

Πάμε τώρα στα δικά μας: Ποια είναι της ουσίας της υπόθεσης; Ότι ο νεοναζί Παναγιώταρος, ο επιχειρηματίας Παναγιώταρος, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης", προμηθεύει με σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες τους "Γιατρούς του Κόσμου", μια οργάνωση που ως επί το πλείστον δραστηροποιείται στην περίθαλψη φυλών που υπό κανονικές συνθήκες ο Παναγιώταρος θα ήθελε να είχαν εξολοθρευτεί. Η προμήθεια αυτή είναι παράνομη, επειδή ο Παναγιώταρος, έμπορος ρούχων στρατιωτικών ειδών, απαγορεύεται να εμπορεύεται αυτά που προμήθευσε τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι δέχτηκαν αυτή την προμήθεια από έναν χρυσαυγίτη για να περιθάλψουν μετανάστες. Κάποιος, με το σκεπτικό Μπαλτάκου, θα ρωτούσε; "Είναι κακό οι χρυσαυγίτες να κάνουν αγαθοεργίες και ειδικά στους Γιατρούς του Κόσμου; Δεν είναι σημάδι συμμόρφωσης και εξανθρωπισμού τους;"

Πάμε τώρα στην ουσία: Η Χ.Α. είναι η επιτομή της υποκρισίας και όχι για το γεγονός ότι προμηθεύει τους Γιατρούς του Κόσμου όταν τους επιτίθεται ή περιθάλπτει μετανάστες, που όταν τους πετύχει στο δρόμο τους δέρνει και ενδεχομένως τους σκοτώνει. Είναι εντελώς υπονομευτικό για τη δημοκρατία μας να βγάζουμε ανακόλουθο έναν νεοναζί, ο οποίος αντί να υλοποιεί αυτά που πιστεύει, φορά την προβιά προβάτου και το ρίχνει στις φιλανθρωπίες. Είναι στοίχημα για μια δημοκρατία αυτά που διακηρύττουν οι νεοναζί να πάψουν να εφαρμόζονται πρώτα και έπειτα να εκπαιδεύσει τους πολίτες της να μην ακούν αυτά που διακηρύττουν.

Είναι η επιτομή της υποκρισίας λοιπόν για άλλους λόγους κατ' εμέ; Δίχως να περιμένω την αμετάκλητη κρίση της δικαιοσύνης, πολιτικά εκτιμώ ότι η Χ.Α. είναι η πιο ντούρα εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο επειδή πιστεύει σε μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός, αλλά επειδή είναι μια συμμορία που περιβλήθηκε τον τύπο του πολιτικού κόμματος και έκανε "κονέ" με τις πιο οπισθοδρομικές-αναχρονιστικές-ακροδεξιές ρίζες της ελληνικής κοινωνίας. Οι χρυσαυγίτες, όπως κάνουν εμπόριο και μάλιστα έχουν και μαγαζιά που διακινούν προϊόντα με το franchise Χ.Α., έτσι κι αυτοί οι άνθρωποι πούλησαν ιδεολογία σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που ήταν ακροδεξιό, απλά κουκουλωνόταν από την πλαστή ευημερία και σκεπαζόταν κάτω από τις φτερούγες του δικομματισμού.

Οι χρυσαυγίτες είχαν ένα εγκληματικό σχέδιο: Να κάνουν ριφιφί στη δημοκρατία, με τις μεθόδους που έμαθαν να εκπαιδεύονται στο περιθώριο. Ως γνήσια γουρούνια (και το λέω με πλήρη συναίσθηση) δεν έχουν καμία τσίπα να υποδυθούν τον χουντικό, τον θρησκευόμενο, τον βασιλικό, τον φιλάνθρωπο, τον δημοκράτη. Ο σκληρός τους πυρήνας ήταν 100% νεοναζί με την βούλα. Όμως η επέκταση του franchise X.A δεν μπορούσε να γίνει μόνο μ' αυτό, κάτι που αποδεικνύουν και τα μηδενικά ποσοστά τους. Σκοπός μου δεν είναι να αναλύσω το πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση, ο Καρατζαφέρης, η πλατεία συντάγματος και το μεταναστευτικό. Αυτά έχουν ειπωθεί και πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Εστιάζω από την πλευρά μου στην υποκρισία αυτών των ανθρώπων που δεν παραμύθιασαν παραπλανημένους συμπολίτες, αντίθετα πούλησαν αυτό που ζητούσαν και δεν έβρισκαν, που ως καλοί έμποροι ήξεραν πως το πούλησαν εξ ου και το 7%.

Η αφήγηση Μπαλτάκου, όπως και της σαμαρικής ΝΔ περί αλύτρωτων δεξιούληδων που πρέπει να απελευθερωθούν από τον στρατάρχη Σαμαρά είναι της πλάκας. Η Χ.Α. πούλησε το προϊόν της απενοχοποίησης και πλέον ο κάθε χουντικός, ο κάθε ρατσιστής βρήκε την ευκαιρία να εκδηλωθεί και να καμαρώνει για την ιδεολογία του, όταν την ίδια ώρα ο δημοκρατικός πολίτης, ο ΠΑΣΟΚος κρυβόταν για να μην φάει το κράξιμο. Το προϊόν Χ.Α. πέτυχε σε μια χώρα που δεν είχε μάθει δημοκρατία και νομιμότητα, με τους αγοραστές του να αισθάνονται περήφανοι για την καταναλωτική επιλογή τους. Γι αυτό και η Χ.Α. δεν αντιπροσωπεύει πολίτες, αλλά πελάτες, είναι ο πραγματευτής ενός σκοταδιστικού 10% που ονειρεύεται Παπαδόπουλους-Κοκούς και δεν ξέρω γω τι άλλο, μια ιδεολογία που ηττήθηκε το 1974 και το 1945 αντίστοιχα και μιλάμε εν έτει 2014 για τον Μελιγαλά, τον Γράμμο, το Βίτσι και την ΜΟΜΑ.

Ζητώντας εκ προοιμίου την κατανόηση για το κάπως προσωπικό του ύφους και μαζεύοντας λίγο το ποστ λέω το εξής: Οι χρυσαυγίτες είναι μια άρτια εγκληματική οργάνωση, που προσέφερε προστασία, πολιτική-κοινωνική-οικονομική σε ανθρώπους που αισθάνονταν ότι είναι στο περιθώριο. Πούλησαν ρεβανσισμό σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, σε καταναλωτές που δεν αγόραζαν πλέον από το σούπερ μάρκετ της ελληνικής δημοκρατίας, καταναλωτές που όλο και κάποια στιγμή στη ζωή τους θα είχαν πει "είμαι ρατσιστής" ή "τι στο καλό χειρότερο έκανε ο Παπαδόπουλος". Γι αυτό και αυτή η εγκληματική οργάνωση μαφιόζικης υφής πέτυχε, αποκομίζοντας πρωτίστως οικονομικά οφέλη και δευτερευόντως πολιτικά, δείχνοντας στον καθένα που αισθανόταν απόκληρος ένα success story δημοσιότητας και μαγκιάς. Η Χ.Α. έκανε μπίζνες με τη δημοκρατία κι ας αποδεχτούμε ότι στο target segmentation η Χ.Α. δυστυχώς έχει μερίδιο αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου