24 Νοεμβρίου 2014

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου

0 σχόλια
Η επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την πλευρά Γ. Παπανδρέου και οι κλυδωνισμοί στις σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη που… κρύφτηκαν στο παρασκήνιο.


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και την ένταση που υπάρχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τις τελευταίες δυο ημέρες, το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με την πλευρά Παπανδρέου για να διαγνώσει προθέσεις και λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διαταραχθεί η κυβερνητική πορεία
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, φέρεται ιδιαίτερα ανήσυχος από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οπότε και εκδηλώθηκε η ανοικτή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, αν και δεν πιστεύει ότι οι διαφωνίες του ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία.
Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να γίνει και αυτό που επισημαίνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η κίνηση του Γ. Παπανδρέου, αμφισβητώντας την ηγεσία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ήδη προβληματική εικόνα της δικομματικής.
Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου αφορά στην πορεία του κυβερνητικού του εταίρου, καθώς αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει τότε θα υπάρξει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Αν και η ανοικτή αντιπαράθεση Παπανδρέου και Βενιζέλου ήταν για τους μυημένους αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος που αυτή ήλθε αυξάνει κατακόρυφα το βαθμό δυσκολίας για τον Πρωθυπουργό και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να πυροδοτήσει εξελίξεις.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση εδώ και καιρό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος «κρατάει με το ζόρι το ΠΑΣΟΚ». Γι’ αυτό και κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός έκανε παραχωρήσεις με στόχο να «βάλει πλάτη» στο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κλυδωνισμοί.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να επηρεάσουν τον πολιτικό συσχετισμό και την κυβερνητική σταθερότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Προς το παρόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφεύγει να πάρει θέση και να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, καθώς αναγνωρίζει ότι οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. 
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι οι συνεχείς κλυδωνισμοί στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις που… κρύφτηκαν στο παρασκήνιο
Τις τελευταίες δυο ημέρες, το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με την πλευρά Παπανδρέου για να διαγνώσει προθέσεις και λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διαταραχθεί η κυβερνητική πορεία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Αυτή η διαβεβαίωση όμως δεν αρκεί καθώς πολλοί προβλέπουν ότι εάν βαθύνει η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ και λάβει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου,ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ βουλευτές δεν θα διαφοροποιηθούν. Ήδη, υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Γ. Παπανδρέου και καταγράφεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Το ίδιο ισχύει, κατ΄ εξοχήν, και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι πολλοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ψήφο των «παπανδρεϊκών» και για λόγους αυτοπροστασίας τους.
Την ίδια στιγμή, το άλλο μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι οι συνεχείς κλυδωνισμοί στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις που… κρύφτηκαν στο παρασκήνιο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στις σχέσεις Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου.
Αιχμή για τις νέες σκιές στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν οι επικριτικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το ΠΑΣΟΚ που επιμένει να λέει όχι στις διάφορες προτάσεις των υπουργών αλλά κυρίως η προθυμία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συζητήσει με τους Τροϊκανούς νέες μειώσεις συντάξεων.
Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη λέγεται ότι έγιναν έξαλλοι μόλις διάβασαν την πρόταση του υπουργού προς την Τρόικα για μειώσεις των συντάξεων με περικοπές της τάξης του 20% και εκχωρήσεις στο ασφαλιστικό!
www.thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου