12 Νοεμβρίου 2011

Με το βλέμμα στην εκταμίευση της έκτης δόσης έπιασαν δουλειά τα στελέχη της νέας κυβέρνησης

0 σχόλια

Δουλειά έπιασαν από σήμερα τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, με άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και την άμεση εκταμίευση της έκτης δόσης. Το μεσημέρι οΠρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί βρέθηκαν από το πρωί στα γραφεία τους. Την Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης....
Συνάντηση Παπαδήμου-Βενιζέλου
Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και οι κινήσεις για την αποδέσμευση της έκτης δόσης βρέθηκαν στην ατζέντα της πρώτης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και κράτησε περίπου μία ώρα.
O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε από το πρωί συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το βράδυ της Παρασκευής, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία και το Υπουργικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της ΑΤΕbank. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, και η διοίκηση της ΑΤΕ.
Επιστρέφει η τρόικα
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την έκτη δόση μόνο αφού η νέα κυβέρνηση δώσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Οι συζητήσεις στην Αθήνα θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, αλλά και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί ανέφερε την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup».

Η ψήφος εμπιστοσύνης
Εν τω μεταξύ, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αρχίζει τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ορκίστηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.

Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όσοι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές το επιθυμούν.

Έπιασαν δουλειά
Την ίδια στιγμή, δουλειά έπιασαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης, οι οποίοι έφτασαν στα υπουργεία τους, προκειμένου να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις βασικές προτεραιότητές τους, όπως τους ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ξεκίνησε την συνεργασία του με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό, Πάρη Κουκουλόπουλο και τόνισε ότι «τώρα είναι ώρα για δουλειά. Όχι λόγια αλλά πράξεις».

Στις 9 το πρωί έφτασε στο υπουργείο Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό των τριών όπλων για την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται από το πρωί και ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τις πρώτες δράσεις. «Πρέπει να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία σε συνεργασία με τους Έλληνες ομογενείς» δήλωσε.

Στις 8:30 το πρωί έφτασε και ο νέος υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης στο υπουργείο του, όπου ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του. «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ιεραρχηθούν οι δουλειές του υπουργείου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έφτασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο νέο του γραφείο στην Ακτή Βασιλειάδη και ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα. Εξερχόμενος είπε στους δημοσιογράφους πως προτεραιότητα είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων από τα κτίρια που ενοικιάζονται και πρόσθεσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη Βουλή δυο νομοσχέδια, ένα για τον θαλάσσιο τουρισμό και ένα για την αντιμετώπιση της πειρατείας σε ελληνικά πλοία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου