23 Απριλίου 2013

Πόλεμος μεταξύ τρικομματικών εταίρων για το … “Πάπλωμα”

0 σχόλια
20130423-105108.jpg
Σοβαρό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ζητήσει -κατ’εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου- την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.
Οταν ο ίδιος αρνήθηκε να παραιτηθεί η κυβέρνηση επανέκαμψε λέγοντας ότι θα αντικατασταθεί με υπουργική απόφαση στις αρχές της μεγάλης Εβδομάδας.
Πόλεμος μεταξύ εταίρων
Το θέμα Κικίλια έχει βραχυκυκλώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό και φούντωσε έναν παρασκηνιακό πόλεμο ανάμεσα στους τρεις εταίρους, ο οποίος συνοδεύτηκε από γκρίνιες γιατί δεν είχε υπάρξει προειδοποίηση πριν ανακοινωθεί η απόλυση του κ. Κικίλια «εκλεκτού» της ΔΗΜΑΡ τον οποίο στήριξε το ΠΑΣΟΚ.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια για υπαναχώρηση στο θέμα Κικίλια και όλα θα λυθούν στις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Πηγές στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού κατηγορούν τον διοικητή του ΟΑΕΔ ότι «είχε αυτονομηθεί», ότι είχε αλλαζονική συμπεριφορά και ότι λειτουργούσε τον Οργανσιμό σαν δικό του μαγαζί.
Από την άλλη πλευρά απαντούν ότι πρόκειται για ένα θέμα νομής εξουσίας: ο κ. Κικίλιας, εξηγούν, αρνήθηκε να τοποθετήσει δύο συνδικαλιστές της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ και γι’αυτό έπεσε σε δυσμένεια.
Η ΝΔ θέλει ρουσφέτια
Από την Ιπποκράτους το κλίμα είναι πιο πολεμικό: «Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο ΟΑΕΔ είναι ένα φιλέτο μέσα από το οποίο διευθετούνται διάφορα ρουσφέτια» ισχυρίζονται πηγές του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να εξωθείται ο κ. Κικίλιας σε παραίτηση (δεν είναι «γαλάζιο» στέλεχος, επισημαίνουν) χωρίς να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και θεωρούν ότι πρόκειται για επίθεση του Μαξίμου εναντίον τους.
Εχει πολλά επεισόδια ο πόλεμος των τριών εταίρων
Η υπόθεση Κικίλια είναι το τελευταίο επεισόδιο σε έναν ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και απαιτήθηκε η παρέμβαση Βενιζέλου και Κουβέλη ώστε να παγώσει προσωρινά. Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε πλούσια σε πολεμικές περιπτώσεις μεταξύ των τριών εταίρων: το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργού ναυτιλίας, που το καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά και η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι τα τελευταία επεισόδια μιας σχέσης που δείχνει τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης.
Τελευταίο στη σειρά υπήρξε το θέμα της αιφνιδιαστικής απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου να αυξηθεί ο αριθμός των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, το οποίο προκάλεσε δημόσια δήλωση ενόχλησης από το ΠΑΣΟΚ και μια σειρά από αρνητικά σχόλια εκατέρωθεν.
Η νομή της εξουσίας αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα στη σχέση των τριών κυβερνητικών εταίρων όσο πλησιάζουν οι εκλογές αλλά κυρίως εν όψει ανασχηματισμού και θα είναι κρίσιμο πολιτικό αν οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις επεκταθούν σε κάποια γενικότερη μορφής πολιτική σύγκρουση.
Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου