9 Νοεμβρίου 2013

Την αύξηση του βασικού μισθού υπόσχεται ο Τσίπρας για να δημιουργηθούν 7.500 θέσεις εργασίας

0 σχόλια
Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο συμπόσιο του Levy Economics Institute:

Για να τονώσουμε την εσωτερική ζήτηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, σκοπεύουμε να σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έχουμε δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική, ότι τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Αυτό τάξαμε μόνο και αυτό για μας δεν είναι καμία γενναιόδωρη χορηγία, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι τρόπος να βγούμε από την κρίση.

Το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα έχει από μόνη της αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει και περίπου 7500 νέες θέσεις εργασίας.

Σχόλιο: Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 1.400.000 άνεργοι, ο βασικός μισθός είναι 586 ευρώ και κανείς δεν επενδύει πουθενά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν οι άνεργοι γίνουν 1.400.000-7.500 και ο μισθός πάει στα 751 ευρώ, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Να κλάψω ή να γελάσω;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου