20 Μαρτίου 2014

Αποσύρθηκε για τρίτη φορά η τροπολογία για τους μετανάστες

0 σχόλια
Αλαλούμ με την τροπολογία που προβλέπει απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία από τα σώματα ασφαλείας καθώς αποσύρθηκε τρεις φορές και επανακατατέθηκε άλλες τόσες μέσα σε δύο μέρες. Η τελευταία εξέλιξη (μέχρι νεωτέρας) είναι ότι αποσύρεται η επίμαχη διάταξη. Το γεγονός προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα, ύστερα από τις αποκαλύψεις μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που άνοιξαν το ζήτημα των κατά τόπους σχέσεων με αστυνομικούς και τις επιθέσεις σε μετανάστες.
Πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος ανακοίνωσε για τρίτη φορά την απόσυρση του άρθρου 19, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η διάταξη που αφορούσε απέλαση μεταναστών.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης είχε επαναφέρει την τροπολογία λέγοντας ότι : “Δεν αποδέχομαι την απόσυρσή της, θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει. Η ουσία είναι ότι δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Οι νόμοι και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσουν. Προασπίζουμε τα δικαιώματα των νομίμων οργάνων του κράτους και όχι τους δουλέμπορους”.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκη, να ανακοινώσει την επανακατάθεσή της προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε  έντονο παρασκήνιο, τόσο μεταξύ του κ. Γρηγοράκου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και Γ. Τραγάκη με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.
 
Σημειώνεται, ότι η διάταξη είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ,με την ισηγήτρια βουλευτή του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου να την χαρακτηρίζει "ρατσιστική τρομοκρατική και επικίνδυνη", ενώ το κόμμα ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία.
 
Σχολιάζοντας την τροπή και τις διαστάσεις που πήρε η επίμαχη διάταξη, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «ήταν μία κακή εικόνα της κυβέρνησης αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή». Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ο κ. Γρηγοράκος κατέθεσε και απέσυρε την τροπολογία χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του γγ της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καλή συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δηλώσει ότι την αποσύρει λέγοντας ότι “θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε”.
Διαξιφισμοί στη Βουλή
“Δεν θέλετε να προστατεύσετε τα σώματα ασφαλείας με τη διάταξη αυτή. Την ατζέντα την ακροδεξιά που θέλει να βάλει η Χρυσή Αυγή προσπαθείτε να επιβάλετε στην πολιτική ζωή για να κάνετε κερδοσκοπική πολιτική. Οι δουλέμποροι από την ξενοφοβία προστατεύονται” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία που παίζεται ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του.
Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να δηλώσει την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του κόμματος στην πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών να μην αποδεχτεί την απόσυρση της διάταξης. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "αν θέλει για δικές του ιδεοληψίες να παραστήσει τον προστάτη των δουλεμπόρων η ΝΔ δηλώνει ότι είναι αντίθετη σε αυτό".
Ο κ. Λαφαζάνης πήρε τον λόγο χαρακτηρίζοντας άθλιες τις κατηγορίες τις οποίες, όπως είπε, τις επιστρέφει στον κ. Βορίδη.
Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για ένα ακόμα σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές για την παρέμβαση του κ. Μιχελάκη σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει την αρμοδιότητα να αποσύρει ή να καταθέσει τη διάταξη. «Δεν έχω πτυχίο νομικού για να το τσακίσω. Δεν μπορώ όμως να υποστώ λοβοτομή. Δεν πέρασε όμως καιρός από τα γεγονότα της Ομόνοιας. Καμία καταγγελία δεν έφτασε στη Δικαιοσύνη. Προφανώς το κράτος έχει εξ ορισμού το πάνω χέρι και εξ ορισμού ο μετανάστης είναι ο αδύναμος» υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση του κ. Γρηγοράκου να την αποσύρει.
«Η πολιτεία δεν μπορεί να διαλυθεί. Δεν μπορεί τα κέντρα των πόλεων να τα καταλάβουν οι αλλοδαποί. Η πολιτεία και τα όργανά της θα λειτουργήσουν. Τελείωσε αυτό» επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Δεν προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αυτή η διάταξη αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου