22 Μαρτίου 2014

Πέθανε ο Κωστής Παπαγιώργης

0 σχόλια
Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα ο θάνατος του σπουδαίου δοκιμιογράφου, συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Παπαγιώργη. Απεβίωσε, σε ηλικία 67 ετών, το βράδυ της Παρασκευής.
Η κηδεία του Κωστή Παπαγιώργη θα γίνει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Ο Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κ. Παπαγεωργίου), γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης του νομού Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δάσκαλος. Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.
Μετά το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και επιδόθηκε στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων και βιβλίων. 
Μετέφρασε έργα των σημαντικότερων γάλλων φιλοσόφων όπως οι Jacques Derrida, Μichel Foucault, Georges Bataille και Jean - Francois Lyotard. Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα» και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Αθηνόραμα, Αντί κ.α) και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «Ελευθεροτυπία».
Έχει επίσης συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, διατηρώντας κατά καιρούς στήλες στην εφημερίδα "Επενδυτής", στο περιοδικό "Αθηνόραμα" και στην εφημερίδα "Lifo".
 
Ηταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου.
 
Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μαρτυρίας - χρονικού για το βιβλίο «Κανέλλος Δεληγιάννης».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου