17 Μαΐου 2013

Χοντρή γκάφα της Σκοπούλη καταγγέλει ο Λοβέρδος

0 σχόλια

Γιατί την κατηγορεί ο πρόεδρος της Νέας Ελλάδας



Την απόφαση της υφυπουργού Υγείας κας. Φ. Σκοπούλη να καταργήσει την υγειονομική διάταξη που είχε εκδοθεί πριν ένα χρόνο για τον έλεγχο των μεταναστών για τα λοιμώδη νοσήματα, καταγγέλει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος "με απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, καταργήθηκε με τον πιο ρητό τρόπο η υγειονομική διάταξη που είχα εκδώσει για την προστασία από την διάδοση λοιμωδών νοσημάτων, η οποία έδινε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και όπου αλλού στη χώρα αυτό ήταν επιβεβλημένο.

Το πρώτο θέμα που τίθεται, είναι αν η Υφυπουργός είχε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα να καταργεί υγειονομικές διατάξεις, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Υπουργό Υγείας . Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αν έχει μεταφερθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Υφυπουργό, διότι, αν δεν έχει εκχωρηθεί, η απόφαση είναι καταφανώς έκνομη.

Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το κεφαλαιώδες πολιτικό θέμα που εγείρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ο αφοπλισμός του Υπουργείου Υγείας από το θεσμικό του οπλοστάσιο στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιορισμού των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης και των συναφών θεμάτων.

Καταγγέλλω τη συγκεκριμένη μεθόδευση που στερεί από τα όργανα της ελληνικής πολιτείας τη δυνατότητα να ενεργοποιούνται εκεί που οι πολίτες έχουν ανάγκη".



Να θυμίσουμε ότι η υγειονομική διάταξη που είχε εκδώσει ο Α. Λοβέρδος είχε εφαρμοστεί στα πλαίσια των μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης και προέβλεπε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν ή να δουλέψουν στη χώρα μας.
Η υγειονομική διάταξη προέβλεπε υποχρεωτικό έλεγχο και νοσηλεία για τα παρακάτω νοσήματα:
Πανδημική γρίπη, SARS, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός, ενεργός φυματίωση, ελονοσία πολιομυελίτιδα από φυσικού τύπου ιού, ενεργός σύφιλη, ενεργός λέπρα, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί.

Η υγειονομική διάταξη προέβλεπε ότι "όσοι έχουν κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα δε θα εισέρχονται στη χώρα. Σε περίπτωση δε που βρίσκονται ήδη παράνομα, θα τίθενται υπό περιορισμό-καραντίνα ούτως ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν χώρους απομόνωσης που να πληρούν τις ιατρικές προδιαγραφές νοσηλείας.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν οποιονδήποτε χώρο διαμονής σε συνθήκες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας θα έχουν ποινικές ευθύνες.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε κτίριο ή χώρος έχει καταληφθεί από τρίτους σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, οι κύριοι ή οι νομείς των κτιρίων αυτών θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την αποβολή των καταληψιών, αλλιώς θα θεωρούνται υπεύθυνοι και θα έχουν συνέπειες".
Parapolitika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου