1 Μαρτίου 2014

Τους «58» τους πήρε το ποτάμι

0 σχόλια
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Το όραμα της ισχυρής Κεντροαριστεράς κατέρρευσε, λόγω «βαθέος ΠΑΣΟΚ», και παρά τις αντιδράσεις οι ελπίδες τού πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ στηρίζονται πλέον στον Στ. Θεοδωράκη

Ως σχέδιο που γρήγορα διέψευσε τις προσδοκίες -και επί της ουσίας εγκαταλείπεται- αντιμετωπίζεται πλέον η ελληνική «Ελιά», ακόμα και από τους ίδιους τους εμπνευστές της, καθώς η προσπάθεια των «58» να ενώσουν κόμματα και δυνάμεις της Κεντροαριστεράς απέτυχε.
Τελικά τα κατάφερε. Βενιζέλος Vs Σημίτης, σημειώσατε 1...Τελικά τα κατάφερε. Βενιζέλος Vs Σημίτης, σημειώσατε 1...Στελέχη που γνωρίζουν τι συζητείται στο παρασκήνιο διαβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια θα επαναληφθεί, ίσως με άλλους πρωταγωνιστές και σίγουρα με εντελώς διαφορετικούς όρους, αφού το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικό των εξελίξεων όχι μόνο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Εξηγήσεις
Στη συνεδρίαση της ολομέλειας των «58» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έγινε προσπάθεια αφ' ενός να εξηγηθεί η απόφαση των «58» να μη συμμετάσχουν τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο και αφ' ετέρου να σταλεί το μήνυμα ότι η προσπάθεια να συνεχιστεί και η συμμετοχή της κίνησης στη Συνδιάσκεψη των 8ης και 9ης Μαρτίου με ομιλητή τον Μάρτιν Σουλτς είναι η απόδειξη.
Μόνο ως παρηγοριά στον... άρρωστο μπορεί να εκληφθεί το κομμάτι της ανακοίνωσης των «58» την Πέμπτη, ότι «η Συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο βήμα που θα ενισχύσει τη δυναμική ενός τρίτου πόλου και θα ανανεώσει την ελπίδα συγκρότησής του και οι "58" συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου παραμένοντας ρεύμα γνώμης, χωρίς να μετατρέπονται σε έναν ακόμα πολιτικό οργανισμό ή κίνηση».
Και μόνο ως επιβεβαίωση της παροιμίας «όσα δεν φτάνει η αλεπού...» διαβάζεται από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα το άλλο κομμάτι της ανακοίνωσης ότι «η Πρωτοβουλία των 58 δεν αναφέρεται σε ονόματα και δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Οσοι από τους 58 θέλουν να συμμετάσχουν θα θέσουν την υποψηφιότητά τους».
Διότι είναι γνωστό ότι οι «58» διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή με το ΠΑΣΟΚ τη μία εκ των δύο πρώτων -και θεωρητικά εκλόγιμων- θέσεων του ευρωψηφοδελτίου, βάζοντας και ονόματα στο τραπέζι, όπως αρχικά του Τάσου Γιαννίτση (ο οποίος δεν δέχθηκε τελικά) και στη συνέχεια του Γ. Παγουλάτου κ.ά. Η σκληρή πραγματικότητα για τους «58» είναι ότι επιχείρησαν να αναμετρηθούν με το κομματικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ και απέτυχαν. Και τώρα, κάποιοι εξ αυτών ευελπιστούν ότι μετά τις ευρωεκλογές, με άλλους όρους και άλλους πρωταγωνιστές, το εγχείρημα θα μπορέσει να προχωρήσει.
Ο γνωστός «πρωταγωνιστής» της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ξέρει να χειρίζεται καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Σε αυτό ποντάρει άλλωστε...Ο γνωστός «πρωταγωνιστής» της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ξέρει να χειρίζεται καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Σε αυτό ποντάρει άλλωστε...Επί της ουσίας οι «58» -όπως φέρεται να υποστήριξε και ο Γ. Βούλγαρης στο τηλεφώνημα που έκανε στον Ευ. Βενιζέλο που ήταν εκτός Ελλάδας- είχαν αποχωρήσει από το εγχείρημα ταυτόχρονα με την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με σταυρό, απόφαση που οι περισσότεροι από τους πρωτεργάτες τής κίνησης εξέλαβαν ως άδειασμα από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, αλλά και ως πόρτα εισόδου των προβεβλημένων στελεχών του απαξιωμένου ΠΑΣΟΚ στο ευρωψηφοδέλτιο.
Αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν οι «58» και η πρωτοβουλία τους, ανεξάρτητα από την κριτική που δέχθηκαν για τις προθέσεις, τους σκοπούς και τους... υποκινητές τους. Το πρώτο πλήγμα ήταν η οριστική απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μη συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο εγχείρημα και το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αφαίρεσε από την όλη προσπάθεια το διακομματικό και συμπαραταξιακό χαρακτήρα, άρα και την προωθητική δύναμη της ενότητας του χώρου.
Εδώ, δε, πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση των «58» δεν θα συνεχίσει χωρίς προβλήματα. Εντός, αντιμετωπίζουν ήδη ένα «κίνημα βάσης» από τοπικές επιτροπές πρωτοβουλίας που τάσσονται κατά της απόφασης που έλαβε με πλειοψηφία η ολομέλεια και επί της ουσίας απευθύνουν έκκληση για επανέναρξη των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ, τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου, τη «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου, που δείχνουν ότι συνεχίζουν το διάλογο.
Επιτροπές πρωτοβουλίας των «58» από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Δυτ. Μακεδονία, τη Μαγνησία και τα Δωδεκάνησα έβγαλαν ανακοινώσεις, με τις οποίες αποδοκιμάζουν την απόφαση των «58» και υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από ένα μεγάλο τμήμα των τοπικών κοινωνιών και δεν πρέπει οι «58» να απεμπολήσουν αυτό το κεκτημένο. Θα ακολουθήσουν και άλλες...
Η αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του ναυαγίου, ήταν τέτοια που αφήνει περιθώρια επαναπροσέγγισης...
«Το Ποτάμι»
Σε αυτό το κλίμα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την ίδρυση του πρώτου ιντερνετικού κόμματος στην Ελλάδα -εγχείρημα αντίστοιχο με αυτό του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά το οργανωτικό και όχι το πολιτικό μέρος- το οποίο θα συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Η πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής απαξιωτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αμήχανα από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, γνωρίζοντας καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο θα ανακοινώσει την Τρίτη, χωρίς να είναι μέσα κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι εντολοδόχος του συστήματος που έφερε στο προσκήνιο τους «58» και γι' αυτό βγήκε μπροστά μόλις το δικό τους εγχείρημα ναυάγησε.
Είναι αλήθεια ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πολλούς φίλους και συνομιλητές στο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως είναι αληθές ότι ο ίδιος τοποθετεί το κόμμα του στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο ίδιος δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε αντιμνημονιακά κηρύγματα, όπως του καταλογίζουν πολιτικοί αλλά και συνάδελφοί τους της άλλης πλευράς.

www.enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου