20 Μαρτίου 2014

Λουτρά Αγκίστρου: Βυζαντινή μαγεία

0 σχόλια
Ατμόσφαιρα μυστηριακή που σε ταξιδεύει· στα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου παραδίνεσαι αμαχητί σε μια σπάνια αίσθηση ευεξίας και αναζωογόνησης.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ελάχιστοι ήταν εκείνοι (οι εκλεκτοί) που γνώριζαν την ύπαρξή τους. Τα βυζαντινά λουτρά στο χωριό Αγκιστρο Σερρών (50 χλμ. από τις Σέρρες) μπορεί να είχαν πίσω τους ιστορία πολλών αιώνων, μέχρι τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν είχαν αξιοποιηθεί. Ωσπου ευτυχώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τα λουτρά αναδείχτηκαν και ο κόσμος που τα επισκέπτεται άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.Οι λουτήρες στα λουτρά Αγκίστρου, με τα νερά να μη σταματούν να τρέχουν ούτε στιγμή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.  Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Οι λουτήρες στα λουτρά Αγκίστρου, με τα νερά να μη σταματούν να τρέχουν ούτε στιγμή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Τα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου χρονολογούνται γύρω στο 950 και βρίσκονται δίπλα ακριβώς στο σύγχρονο ξενοδοχείο Hamam. Η αξία τους ήταν ήδη γνωστή από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους και συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Λέγεται μάλιστα πως ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του απολάμβαναν πολύ συχνά την ευεργετική δράση των νερών του. Παρότι μάλιστα πέρασαν δέκα ολόκληροι αιώνες, το λουτρό διατηρήθηκε όλα τα χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση, έχει χαρακτηριστεί επισήμως μάλιστα ως «πολιτισμικό μνημείο». Πέρα από το αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, σήμερα έχουν χτιστεί και λειτουργούν και σύγχρονα χαμάμ σε παράπλευρο χώρο.
Τα νερά των λουτρών έρχονται μέσα από τα σπλάχνα της Γης, με την θερμοκρασία τους να διατηρείται σταθερή στους 40°C - 41°C (νερό «Yπέρθερμο-Na-Ca-K-SO4-HCO3-F oλιγομεταλλικό-υποτονικό). Η δράση τους έχει χαρακτηριστεί ιδανική για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση και άλλες ακόμη. Παρ' όλα αυτά, ακριβώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τους θεωρείται πως αντεδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα ή ασταθή πίεση.
Τα λουτρά λειτουργούν συνεχώς, επτά ημέρες την εβδομάδα, και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Μπορείς να απολαύσεις την ευεργετική δράση των νερών είτε σε prive είτε σε ομαδικό λουτήρα για όση ώρα νομίζεις πως χρειάζεται (η μισή ώρα χρεώνεται 5 € το άτομο). Καλό είναι να έχεις υπόψη πως τα λουτρά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, γι' αυτό και θα πρέπει να έχεις προνοήσει να κάνεις κράτηση για κάποιον λουτήρα. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να κάνουν κράτηση ακόμη και για τις μεταμεσονύκτιες ώρες: δεν περιγράφεται άλλωστε με λόγια η αίσθηση να βρίσκεσαι μέσα στο λουτρό, με το νερό να τρέχει ακατάπαυστα από τους κρουνούς προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο υδρομασάζ. Αν μάλιστα είσαι τυχερός και μπορείς να κάνεις κράτηση στο αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, τότε να είσαι προετοιμασμένος για την απόλυτη μυστηριακή εμπειρία, υπό το φως των κεριών που διαχέεται στο χώρο ανάμεσα στους υδρατμούς... Παρέχεται επίσης μασάζ και περιποίηση προσώπου - σώματος από εξειδικευμένο προσωπικό (Πληροφορίες: τηλ. 23230 41296-41420).
Λουτρά Αγκίστρου: Βυζαντινή μαγεία
Τέλος, αξίζει να κάνεις μια βόλτα και στο ίδιο το χωριό του Αγκίστρου. Πολλοί από τους κατοίκους του ανήκουν σε προσφυγικές οικογένειες, κυρίως από τον Πόντο. Στο κέντρο του χωριού θα παρατηρήσεις τον πετρόκτιστο βυζαντινό πύργο, κάποτε χώρος φυλάκισης και εκτέλεσης κρατουμένων. Στο Αγκιστρο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια να πραγματοποιείται και το «Φεστιβάλ χωρίς σύνορα», που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, αλλά και γέφυρα συνύπαρξης Ελλάδας και Βουλγαρίας.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Για τη διαμονή σου στην περιοχή μπορείς να επιλέξεις το ξενοδοχείο «Χαμάμ» (23230 41420, www.hamamagistro.gr) με τις σύγχρονες ανέσεις και τη βυζαντινή νότα από τα περίφημα λουτρά, όπως επίσης και το ξενοδοχείο «Παρωραία» (23230 43001, www.paroraia.gr) με την υψηλή επιπέδου αισθητική και τις άρτιες υπηρεσίες.
ΦΑΓΗΤΟ
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις πεντανόστιμη πέστροφα στην ψαροταβέρνα «Πεκάμ» (23230 41191), κρεατικά της ώρας στη χασαποταβέρνα της «Κυρα-Μαρίας» (23230 41144) και διαλεκτά ζυμαρικά στο εστιατόριο «Δον Πάμπλο» (23230 41180, www.toarchontikotou kosti.gr).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου