20 Μαρτίου 2014

Σαχινίδης: Η Γερμανία επέβαλε το ΔΝΤ γιατί ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

0 σχόλια
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την προχθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στην Επιτροπή Απολογισμού-Ισολογισμού της Βουλής:

(...)Ως απάντηση στην κρίση, δημιουργήθηκαν οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί EFSF, ESM, για τις χώρες που έχουν αποκοπεί από τις αγορές, βεβαίως με σκληρές προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος».

Ένα ερώτημα που έχει τεθεί είναι εάν η χρηματοδοτική τους επάρκεια μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μίας μεγάλης οικονομίας σε περίπτωση προσφυγής της στο μηχανισμό ESM. Άρα, εδώ, τίθεται ένα ζήτημα. Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός  που δεν υπήρχε τον Μάιο ή τον Απρίλιο ή το Μάρτιο του 2010 όταν βρεθήκαμε εμείς αντιμέτωποι με την κρίση, έρχεται να λύσει το πρόβλημα με υπεροπλία ή έρχεται πάλι από θέση αδυναμίας; Τι θα γίνει εάν μια μεγάλη οικονομία προσφύγει σε αυτό το μηχανισμό; Υπάρχουν τα αναγκαία ποσά; Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος αντιμετώπισης της Ισπανίας, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση.

Το παράδοξο είναι, ότι η Ε.Ε. προσκάλεσε σε όλους τους μηχανισμούς που δημιούργησε από το 2010 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το τονίζω αυτό, διότι η μυθοπλασία στην Ελλάδα λέει, ότι η χώρα κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή η πρωτοβουλία της Ε.Ε. να καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κάθε μηχανισμό που δημιούργησε από τον Απρίλιο, Μάιο του 2010 και μετά, μόνο ως παραδοχή αδυναμίας της Ε.Ε. μπορεί να ερμηνευτεί. Το τονίζω, επειδή υπάρχουν πολλοί που υποστήριζαν ότι η Ελλάδα κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το υποστηρίζουν ακόμα, γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το επέβαλε η Γερμανία, γιατί ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.(...)

Σχόλιο: Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να πιστέψετε τον κ. Σαχινίδη και τους εκατοντάδες Ευρωπαίους πολιτικούς και αναλυτές που συμφωνούν μαζί του. Μπορείτε κάλλιστα να πιστέψετε τον Γιώργο Τράγκα, τον Πάνο Καμμένο και τη Ραχήλ τη Μακρή...

www.parapolitiki.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου